Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо е полезна редовната консумация на сьомга?

Защо е полезна редовната консумация на сьомга?

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
ползи от сьомгата

Сьомгата е една от най-популярните риби в кулинарията, защото има нежна, сладникава плът. Тази риба е специално отгледана, така че на пазара има голям брой сьомга с най-разнообразно качество и вкус. Най-добрата, разбира се, е дивата сьомга.

Що се отнася до вкуса, дивата сьомга от Далечния изток има малко конкуренти. Вкусът и текстурата на филетата от дива риба са много по-различни от тези, отглеждани във ферми. Богатият цвят на филето е резултат от естествена диета: хранене с планктон, водорасли, крил.

Вкусната червена риба, която, ако не бяха цените в момента, определено би заела достойно място в нашата диета. И така, какво прави нейното крехко, ароматно месо още по-привлекателно за бодибилдъра, освен нейният вкус?

Месото от сьомга има благотворен ефект върху организма, тъй като съдържа огромно количество микроелементи (фосфор, желязо, хлор, магнезий, калций, селен, фолиева киселина и др.) и витамини (омега-3, пиридоксин, витамини А, D, PP, B12).

Сьомгата помага за укрепване на имунитета, подобряване на паметта, нормализиране на кръвното налягане, подобряване на състоянието на черния дроб и нормализиране на храносмилателната система. Както показват резултатите от проучвания, ако редовно ядете сьомга, можете да предотвратите появата на тромбофлебит и рак.

Витамин B6 е от полза за хора с проблеми с безплодието. Витамин В12 помага за подобряване на състоянието на кръвта, витамин D помага за укрепване на костите и мускулите, а витамин Е е отличен антиоксидант.

Многогодишни изследвания са установили, че ползите от сьомгата са, че само в тази риба присъства в такава висока концентрация много полезно за човешкото тяло вещество - мелатонин, което е необходимо за здравословния процес на подмладяване на клетките и спомага за поддържането на хубав сън.

консумация на сьомга

Разбира се, най-полезна е сьомгата, която е отгледана в естествени условия, а не в специални ферми за развъждане, където рибите се хранят със съмнителни фуражи.

Можете да готвите месото по различни начини - варите, печете във фурната, печете на скара с дървени въглища, опушвате. В същото време, сьомгата се справя добре без допълнителни подправки, най-често към нея се добавя само лимон.

Варената или печена сьомга запазва най-много вкуса и полезните свойства на рибата. И най-добрите гарнитури за тези ястия са картофи, паста или зеленчуци. Месото от сьомга се допълва добре от кисело-сладки и плодови сосове.

Тази риба може да се яде дори сурова, тъй като е една от основните съставки в сушито. В магазините днес можете да намерите огромен избор от сьомга - сурова или пушена.

Вижте и някои идеи за приготвянето на сьомга:

- паста със сьомга;

- сьомга на грил;

- рибена чорба със сьомга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest