Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезна ли е прекалената консумация на маслини?

Полезна ли е прекалената консумация на маслини?

маслини

Всеки знае, че една от най-полезните природни храни е плодът от маслиновото дърво - маслина. Освен че са вкусни, маслините носят много полезни хранителни вещества за тялото.

Антиоксидантите, витамините и минералите са сред предимствата на състава на маслината. Освен това тя не съдържа много калории и от нея не се трупа излишно тегло, което я прави подходяща съставна част от всякакъв тип диетично хранене. Фибрите в нея са добре дошли за чревното здраве и имунитета.

Всички застъпници на полезните свойства на плода на маслиновото дърво изтъкват съдържащите се омега-3 мастни киселини, които са най-силно концентрирани в студено пресования зехтин. Всички храни, съдържащи омега - 3 мастни киселини са много полезни за сърдечното здраве, метаболизма и нервната система според мнението на специалистите по хранене.

Важна подробност е, че омега-3 в маслините се възприемат като превенция на някои видове рак, на хроничните и дегенеративните заболявания, които имат в основата си възпаление на тъканите.

Изброените ползи създават впечатление, че маслината е изключително полезна и може да се консумира в неограничени количества.

Дали подобен извод е верен?

Вярно е, че маслините са полезна храна, но за всяка такава важи твърдението, че не бива да се прекалява с нея. За маслините важи същото, а обяснението е в начина на съхранение на тази храна. Маслините се запазват в саламура, която е на практика силно солена течност.

полезни ли са маслините

Така и самата маслина се насища силно със сол и марината, в която седи преди да се употребява. Напълно сурови и натурални маслини почти не се предлагат, тъй като при нас не се отглежда тази култура. Обработеният продукт, за да добие голяма трайност, се насища със сол и това съдържание е шокиращо като количество.

Една зелена маслина съдържа около 110 милиграма сол. Храненето с маслини на едно ядене, особено ако те бъдат в комбинация с други наситени със сол храни, става прекалено много за организма. Да не забравяме, че препоръчителната доза натрий за деня е около 2300 милиграма. Едно хранене веднага ще надхвърли препоръчителното количество за целия ден.

За вредите от солта всеки има някаква информация. Най-малкото се знае за риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, бъбречни и метаболитни негативни промени и други.

Важни в храната са не само калориите, но и начините на приготвяне и съхранение на хранителните продукти. Прекомерното насищане с особено опасни компоненти е напълно възможно при една съвсем здравословна и полезна храна като маслините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest