Маслините се използват много в кухнята - като съставка за обогатяване на рецепта или да се консумират като част от аперитив.
На пазара се предлагат и малини с костилката, и такива без, но как да си набавите вторите у дома?
При домашното производство е възможно маслините да се обезкостят с помощта на две процедури, едната включва ръчна работа, а другата включва използването на специален инструмент за отстраняване на костилки. Нека видим и двете процедури за получаване на домашни маслини без костилки.
Как ръчно да обезкостите маслините
Вземете маслината и я поставете върху дъска за рязане и започнете да я смачквате, като натискате надолу. Костилката започва да излиза от пулпата, като продължите да прилагате натиск, тя ще излезе напълно.
Като алтернатива можете да използвате малък нож: поставете острието плоско върху маслината и след това винаги натискайте надолу. Това движение кара семето да се движи и то започва да излиза. Продължавайки да мачкаме деликатно, дръпнете ножа към вас, като внимавате да не използвате острата част. В този момент маслината се търкаля и семето се изхвърля.
Как да почистите маслините с уред
Уредът за отстраняване на костилките от маслини е широко използван инструмент в кухнята, тъй като ви позволява да спестите време и да извършите операцията по изваждане на костилките само за няколко секунди.
Използвайки го, свойствата на маслините също не се губят, тъй като чрез своя механизъм той извлича костилката, като запазва пулпата непокътната.
Работата с уреда е много проста, просто поставете маслината в съответния отвор и след това стиснете дръжките. Това движение причинява дупка вътре в маслината, която избутва и издърпва костилката, без да повреди останалата част от нея.
Това несъмнено е най-добрият начин за премахване на костилките на маслините, тъй като ръчната процедура изисква време и малко техника, за да се избегне пълното смачкване на маслините по време на манипулацията.
Как да отгледате маслина от костилка
Трябва ли непременно да се изхвърлят маслиновите костилки? Всъщност не, може да се използва за отглеждане на нов разсад за маслиново дърво.
Малката, светлокафява, почти зелена част трябва да се отстрани от костилката, твърда точка, която може да попречи на покълването.
Костилката трябва да се постави в малка саксия, пълна с универсална почва. Трябва да я поставите в центъра на около 1 сантиметър дълбочина и след това да полеете.
Саксията трябва да се покрие с торба, за да се създаде влажно местообитание, благоприятно за покълване, и да се постави на светло място, но не изложено на пряка слънчева светлина. Идеалната температура е 15-20°C.
Направете малки дупки в торбата и не поливайте. След около 2 месеца ще се появи първата издънка и растението най-накрая ще се роди.
Разсадът на маслиновото дърво трябва да се полива и да се грижите внимателно за него, за да се насърчи растежът му. През нощта трябва да се държи на закрито, за да се предпази от студа, а през деня може да се изнася навън, но не на пряка слънчева светлина.
Когато растението достигне 10 см височина и има поне 7-8 листа, е време за пресаждане, като внимавате да не счупите корените.
Новата саксия трябва да е с диаметър най-малко 15 cm, която ще бъде пълна със смесена почва с pH 8.
След 6-7 месеца растението ще порасне и може да се премести в по-голяма саксия или да се засади в градината.
Вижте още за какво е полезна отварата от маслинови костилки.
Коментари