Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Кои храни сгъстяват кръвта?

Кои храни сгъстяват кръвта?

Кои храни сгъстяват кръвта?

Повишеният вискозитет на кръвта е състояние, известно още като плътната кръв или гъста кръв. То създава на човека много неприятности - от сънливост до тромбоза, сърдечни заболявания, инсулти и други.

Флуидността на кръвта зависи от много обстоятелства, а съставът на храната е най-важното от тях. Познавайки какви вещества сгъстяват кръвта, можете да коригирате диетата си и значително да подобрите състоянието на кръвта без лекарства. Ето и кои са храните и вещества, които трябва да избягвате, когато ви притеснява по-гъста кръв.

Витамин К

Нарича се витамин на коагулацията, увеличава кръвосъсирването. Съдържа се във всички зелени зеленчуци.

Кои храни сгъстяват кръвта?

Танини

Дъбилни вещества, повишават образуването на кръвните съсиреци и ефективно заздравяване на рани. Високо съдържание от тях има в храни като: нар, сливи, череша, трънка, дюля, боровинки, дрян, касис, ягоди, арония, калина (кора и плодове), лешници ядки, шам фъстък, фъстъци, орехи, бадеми, шипки, цикория, всички чайове, черно грозде, грозде за вино, ревен, какао, червен боб, карамфил, канела, кимион, естрагон, мащерка, дафинов лист, ванилия, боб (червен) тъмен шоколад, евкалипт, дъбови кори и жълъди и др. Определянето на наличието на танин може да се усети от стягането в устата.

Флавоноиди

Най-известният е рутин. Тези много полезни вещества могат да увеличат коагулацията на кръвта. Съдържат се в ментата, седефчето, боровинки, къпини, арония, червено грозде, зелен чай, кафе на зърна, цитруси, зеленолистни зеленчуци, домати, зеле, елда, червено вино.

Кои храни сгъстяват кръвта?

Триптофан

В големи количества допринася за плътността на кръвта. Източник на веществото са: яйцата, фъстъците, бадемите, кашуто, соята, кедровите ядки. Веществото се свързва още с продукти като халва, заешко месо, пуешко, калмари, сафрид, слънчогледови семки, ядки, сусам, пилешко, грах, боб, херинга, телешко, говеждо, сьомга, риба треска, агнешко, извара, морска треска, шоколад, свинско, шаран, костур, елда, просо, скумрия, сушени кайсии, гъби, зърнени култури, ядки.

Трансмазнини

Те не са от полза за организма и в частност за кръвта. Те могат да се открият в сандвичи, сирене без холестерол (в което естествената мазнина се заменя с изкуствена), майонеза, майонезени сосове, маргарини, бързи храни (особено пържени картофи, пържени ястия), чипс, месни продукти, панирани продукти и къде ли още не, пише dobrblog.com.

Кои храни сгъстяват кръвта?

Фитоестроген

Вещества, произвеждани от растенията, които приличат на женските хормони. Влизат в състава на: бобови растения (на първо място соя и лен), брюкселско зеле и карфиол, джинджифил, целина, копър, ленено семе, тиквени и слънчогледови семки, хмел и бира, покълнали овес, незрели семена от царевица, пшеница, ръж, ечемик, ориз, слънчоглед, ябълки, нарове, моркови, гъби, сусам, зелен чай.

Витамин В12

Излишъкът в храната на този витамин води до образуване на кръвни съсиреци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest