Балансираната диета при повишен инсулин е незаменим компонент за коригиране на това състояние. Ако високият инсулин е постоянен и в кръвта и не намалява, тогава ще възникнат опасни патологии: високо кръвно налягане, чупливост на съдовете и повишаване на нивата на холестерола.
Правилната диета и употребата на храни, които понижават инсулина, предизвикват положителни процеси в организма:
- Значително намалено наднормено тегло;
- Подобрява се настроението и самочувствието;
- Количеството липиди в кръвта намалява, кръвното налягане намалява;
- Тялото получава всички необходими хранителни вещества.
Принципи на хранене при висок инсулин
Избраното меню при повишен инсулин трябва да има калорични ограничения. За мъжете тази цифра не надвишава 2300 kcal, а за жените - 1500 kcal. Детето трябва да се поддържа в диапазона от 1200-1950 kcal, като се вземе предвид възрастта.
По време на диетата трябва да се спазват редица правила и ограничения, тъй като успехът на понижаването на инсулина зависи не само от правилните храни:
- Не можете да ядете храни със захар, дори и в минимални количества;
- Пушените и мазни храни, както и полуфабрикатите, трябва да бъдат премахнати от менюто, за да се намали инсулинът в кръвта;
- Калоричното съдържание на диетата трябва да се намалява постепенно. Не трябва да чувствате глад, в противен случай захарта ще падне рязко и ще настъпи хипогликемия. За да предотвратите това, трябва да ядете поне веднъж на всеки 3 часа;
- Не можете да пушите, да пиете алкохол в големи дози;
- Трябва да има ограничение на кофеина. Можете да пиете не повече от 1 чаша кафе на ден, но е по-добре да намалите до няколко чаши на седмица;
- По време на спорт е разрешено използването на нискокалорични, но въглехидратни храни без захар. Те ще предотвратят скок на глюкозата и ще ви заредят със сила. Интензивната физическа активност обаче не се препоръчва;
- Солта от диетата се елиминира почти напълно или рязко ограничена - не повече от 2 г на ден;
- Порциите трябва да са малки;
- 2 часа преди лягане храненето трябва да се изключи;
- Продуктите на диета трябва да се пекат и варят или да се задушават с минимално количество масло. Пърженето е забранено.
Храни, които намаляват инсулина
Балансираната диета за намаляване на инсулина трябва да съдържа растителни и животински храни, особено риба и морски дарове. Препоръчително е да се добавят ядки и плодове, тъй като те съдържат хром.
Важно! Омега-3 мастните киселини, които са част от рибеното масло, ленено семе или тиквени семки, имат огромни ползи за здравето и са по-добри от другите компоненти за намаляване на инсулина и захарта.
При диета за повишен инсулин в кръвта се препоръчва включването на пълен списък от здравословни храни. Те ще ви позволят да правите разнообразна диета за всеки ден:
- Пречистено месо от пилешко, телешко, агнешко;
- Бяла диетична риба - щука, мерлуза, минтай, щука. Мазна червена риба. И двете форми са с високо съдържание на антиоксиданти и здравословни мазнини, които са от голяма стойност за здравето и регулирането на инсулина;
- Пълнозърнест и ръжен хляб без рафинирано бяло брашно;
- Елда или овесени ядки, можете да добавите малко пшеничен и ечемичен зародиш към менюто за понижаване на инсулина.
- Фасулът, грахът, бобът и лещата също са здравословни и осигуряват растителни протеини, фибри и витамини;
- Полезно е да се използват супи и ястия с естествени бульони от риба, зеленчуци, месо;
- Позволени са течни ястия с гъби, но в такива супи трябва да има малко картофи;
- Зеленчуци – изборът е огромен, тъй като почти всички храни с ниско съдържание на въглехидрати са подходящи за понижаване на инсулина;
- Специално място в намаляването на инсулина заемат зелените зеленчуци и билки – целина, спанак, маруля, рукола, сладки чушки и грах, артишок;
- Най-здравословните плодове са кивито, зелените ябълки, круши и сините плодове, богати на антоцианини (мощни антиоксиданти).
Важно! Пресните плодове трябва да се консумират 1.5 часа след основното хранене или като лека закуска.
- Цитрусите и авокадото също са полезни при диета за понижаване на нивата на инсулин;
- Специално място заема чесънът, ефективен в борбата с холестерола;
- Картофите могат да се ядат не повече от 2 пъти седмично на малки порции;
- Морското зеле е нискокалорична хранителна добавка, източник на йод и други витамини, особено ефективна при нарушен метаболизъм на мазнините;
- Кисели млечни продукти с нисък процент на мазнини, както и заквасена сметана и сирене до 30%;
- Натурални растителни нерафинирани масла в количество не повече от 2 с.л. л на ден;
- Мед в строго ограничено количество - не повече от 2 супени лъжици;
- Полезни са яйцата, приготвени във вода или на сух тиган под формата на омлет;
- Орехите и бадемите са особено добри за здравето;
- Други ядки също могат да бъдат въведени в менюто по време на диета;
- Можете да пиете малко кафе с мляко, зелен чай и билкови отвари;
- Позволява се употребата на зеленчукови сокове и плодови напитки без захар.
Редовното хранене е в основата на правилното храносмилане и метаболизъм. Ако ядете 5-6 пъти на ден, тогава панкреасът ще работи по-добре, генерирането на инсулин се стимулира.
По-голямата част от диетата се състои от зеленчуци и малко количество зърнени храни, както и протеинови храни. Насладете се на вкуса, дъвчете всяка хапка няколко пъти.
Всеки ден преди лягане, около 40-50 минути предварително, ако почувствате глад, изпивайте чаша нискомаслено кисело мляко. А ябълките не трябва да се ядат, тъй като те повишават апетита и глада.
Обърнете внимание на баланса на мазнини, протеини и въглехидрати. Жените не трябва да пропускат здравословни мазнини, докато са на диета за понижаване на инсулина. Те са необходими за поддържане на пикочно-половата система и хормоналните нива.
Редовното спазване на принципите на здравословното хранене, насочено към понижаване на инсулина, ще даде осезаеми резултати за един месец и ще изглади всички неприятни последици от небалансираната диета.
Коментари