Миомите са общо казано доброкачествени, хормонално зависим гинекологични състояния. Предполага се, че естрогена може да увеличи риска от миома. Така всеки фактор, който намалява ендогенните нива на естроген, и увеличава нивата на прогестерона може да намали риска на маточните миоми. Например, бременността и използването оралените контрацептиви, са благотворни за да намалите риска от миома.
Оказва се, че диета е пряко свързана с нивата на естроген. Намерена е и умерена връзка между риска от миома на матката и консумацията на говеждо месо, червено месо и шунка, като се има предвид, че високият прием на зелени зеленчуци, изглежда има защитен ефект срещу това болестно състояние.
Миомата винаги се свива по време на менопаузата, но в най-общия случай, когато пациентка идва с фиброма е да се отстрани матката. Даденото обяснение е, че миомата е твърде трудно да се премахне без необратимо увреждане на матката. Но в повечето случаи това вече не е вярно.
Какво да промените в диетата си ако имате миома? Използвайте естествен прогестерон, като ядете храни на растителна основа, богати на фибри (най-малко 20-30 грама фибри на ден), добавете в диетата си билки, които предизвикват детоксикация, като бял трън, берберис, корени от репей, лапад и глухарче, смирна, лют червен пипер, бял равнец, витекс и дамска мантия. Използвайте рициново масло от 2 до 4 пъти седмично.
Намалете приема на алкохол
Изследователи в университет в Япония са установили, че жените, които пият много алкохол са били 2.7 пъти по-вероятно да имат миома, в сравнение с жените, които пият веднъж месечно, дори и след като всички други рискови фактори се вземат предвид.
Яжте повече млечни продукти
Яденето на богати на калций храни, като млечните продукти може да ограничи растежа и развитието на маточните миоми, според проучване, проведено в Бостънския университет. Жените, които ядат най-малко четири порции млечни продукти са с 30% по-малко вероятно да развият миома, в сравнение с жените, които консумират една порция или по-малко на ден. Калцият може да попречи на миомните клетки да се умножават.
По-малко месо, повече риба
Жените, които ядат по-често червено месо и шунка са по-склонни да имат фиброми, в сравнение с жените, които ядат тези храни по-рядко. Редовното консумиране на риба се асоциира с намаляване на честотата на образуването на миоми.
Други хранителни съображения
Японските изследователи отбелязват, че жените, които ядат най-много соеви продукти, са по-малко застрашени от маточни миоми. Това предполага, че яденето на соеви продукти може да ви осигури защита срещу фиброми. Те отбелязват, потенциалнният защитния ефект на соята и другите храни, които съдържат растителни форми на естроген. Яжте повече плодове и зелени зеленчуци, италианско проучване установи, че диета, богата на тези храни е подходяща за намаляване на риска от миома.
Коментари