Гъстата кръв означава, че нейният вискозитет е увеличен. Много фактори влияят върху вискозитета. Това са съдови увреждания, нарушена чернодробна функция. Разреждането на кръвта, т.е. понижаването на съсирването на кръвта, може да стане чрез промяна на диетата. Най-важният фактор в терапията за разреждане на кръвта е храненето. Тялото трябва да получава повече течности, по-малко мазнини и протеини;
Ако знаете, че при вас има повишен риск от образуване на тромбоза, навярно и пиете антикоагуланти или лекарства за разреждане на кръвта. Предвид широкия размах на сърдечните заболявания, това са едни от най-използваните таблетки в цял свят.
И ако се представяте, че даден медикамент или храна за разреждане на кръвта буквално я разреждат, то това не точно така - подобни средства просто понижават свойството на кръвта да образува тромби.
По-долу сме изброили храните, които е задължително да хапвате при подобно състояние. С едно наум подхождайте към всички зеленолистни зеленчуци - броколи, спанак, зеле, грах и краставици, защото повишеното им съдържание на витамин K донякъде пречи на ефективността на антикоагулантите.
Следните храни са ваши приятели, когато е нужно да мислите за хранене за разреждане на кръвта.
- Доматите предотвратяват образуването на кръвни съсиреци в сърдечно-съдовата система. Оказа се, че доматите (като аспирина) помагат за разреждането на кръвта и освен това (за разлика от аспирина) нямат странични ефекти.
- Гъбите разреждат кръвта, понижават нивата на холестерола.
- Плодовете боровинки, калина, морски зърнастец също помагат за разреждането на кръвта. Чесънът има способността да разрежда кръвта. Артишокът помага за понижаване на вискозитета на кръвта и холестерола.
Зехтинът също разрежда добре кръвта. Ако сте алергични към някаква храна, използвайте редовен аспирин - отлично доказано лекарство. Можете да започнете от 1/4 сутринта.
- Лимонът е невероятен и достъпен плод, който може да се използва както за храна, така и като козметика. Всички храни, съдържащи витамин С (лимони, портокали, домати, кисели плодове, сладки чушки, шипки), са ваши приятели, когато говорим за хранене за разреждане на кръвта. Грейпфрутът също добре разрежда кръвта.
- За кръвообразуване са полезни всички плодове и зеленчуци с червен цвят по природа, а не боядисани..
- За разреждане на кръвта е полезно да приемате 1 супена лъжица ленено масло на ден. Той намалява холестерола и разрежда кръвта. В този случай ще бъде полезно да запомните, че е важно да намалите приема на храни, богати на витамин K, както споменахме по-горе.
- Пийте много сок от червена боровинка, консумирайте семена, цвекло, какао, рибено масло. Консумирането на чесън може да разтвори наполовина кръвните съсиреци.
- Полезните антиоксиданти (домати, калина, боровинки, зелен чай) свързват свободните радикали, които увеличават вискозитета на кръвта.
- Храни с високо съдържание на незаменими мастни киселини (Омега-3) разреждат кръвта. Това са предимно риби (особено рибено масло) и зеленчуци;
- Кръвта се разрежда добре от малини и по-специално чаят с малиново сладко за разреждане на кръвта действа отлично;
- Най-добрият метод е ябълковият оцет. Прилага се 1 с.л. на 200 мл вода веднъж дневно. В рамките на 7 дни резултатът вече ще бъде налице;
- При тромбофлебит е полезно да се ядат джинджифил, пъпеши, ананаси, дини, лук, канела. Ограничете употребата на соя, шипки, боб, банани;
- За да разредите кръвта, трябва да включите в диетата повече доматен сок и сок от червена боровинка. Използването на лимони и маслини помага много добре;
- Рибеното масло може да помогне. Не напразно всички сме го получавали в детството. То увеличава умствения капацитет, премахва холестерола от тялото;
- Нарът и сокът от нар са един от достъпните, но ефективни начини за разреждане на кръвта. Черен бъз, екстракт от конски кестен също.
Коментари