Магданозът е една от най-използваните зелени подправки – с него се подправят супи, ястия, салати, украсяват се ордьоври. Магданозът добавя приятен вкус и аромат на всяко ястие.
Има различни начини за съхраняване на магданоз, за да може да бъде използван по всяко време за добавка в любимите ястия. Най-разпространеният начин за съхранение е сушенето.
Преди сушенето магданозът се почиства от пожълтелите, завехнали и изгнили листенца. След това много добре се измива под обилно течаща вода.
Магданозът се оформя на китки и се закача да се суши в сухо помещение, най-добре там, където има течение. Не се препоръчва сушенето на магданоз на слънце.
Когато се суши навън, от слънчевите лъчи той се натрошава и губи цвета си. Готовността на изсушения магданоз може да се провери чрез пипане с пръсти.
Правилно изсушеният магданоз при леко стискане трябва да се превръща в малки парченца. Можете да изсушите магданоза и върху сито или върху чиста хартия.
Сушенето на магданоза става бързо и лесно във фурна. Подправката се нарязва на ситно и се разпределя в тава. Температурата на фурната през първите три часа трябва да е 40 градуса.
Когато магданозът позавехне, температурата се увеличава до 60 градуса и се суши до готово състояние. След това изсушеният магданоз се стрива с помощта на сито на прах и се съхранява в непрозрачни буркани.
Така магданозът не губи цвета и аромата си. Вместо да сушите магданоза, можете да го замразите. Това е много бърз и удобен начин за съхраняване на зелени подправки.
Магданозът се измива добре, нарязва се на ситно, пълнят се пликове за фризер и се слагат да се замразят. През първите два часа пликовете се вадят няколко пъти и се разтърсват, за да не залепват.
Коментари