Вкусът на копъра, копривата и магданоза е неделима част от българската традиционна кухня. Ето и някои просто правила за съхранението им.
Съхранение на копър
Напръскайте леко стъбълцата копър по цялото им протежение със спрей, след това ги увийте свободно в кухненска хартия и ги затворете в пластмасова кутийка или плик, които се поставят в хладилника. Така копърът може да остане свеж до седмица или по-дълго.
Можете също да подрежете стъбълцата му отдолу, да ги сложите в чаша със студена вода, леко да обгърнете стръкчетата копър с влажна кухненска хартия, а след това отгоре да ги завиете свободно в найлонова торбичка или плик. Така копърът е готов за съхранение в хладилника и няма да поеме от миризмата на другите продукти.
Пресните стръкове копър могат да бъдат замразени за период до два месеца, но зеленият им цвят ще потъмнее след това. Не е нужно да се разтопяват преди да се използват. Добре измит и изтръскан от водата, копърът се поставя в изправено положение в найлонов плик с цип и е готов за замразяване. Така той е далеч по-вкусен и запазил ароматните си свойства при готвене пред сухия.
Семенцата от копър от своя страна се съхраняват на тъмно, сухо и прохладно място и се ползват до шест месеца за най-добър вкус.
Съхранение на коприва
Копривата също трябва да стои в съд с вода, докато не бъде използвана. Когато пристъпим към готвенето й, трябва да я измием, попарим и нарежем толкова на ситно, колкото рецептата ни изисква.
За съхранение през зимата може да бъде поставена в найлонови пликчета, като преди това бъдат спазените горните стъпки: измиване, попарване и нарязване. Може да бъде и накълцана с кухненския робот в суров вид, след като се измие, и така приготвена да е идеална за замразяване, а и ще е запазила повече от ценните си хранителни вещества. Добре е да се употребява в първите месеци след замразяването й.
Съхранение на магданоз
Първо отрежете долните краища на стъбълцата на магданоза. Уверете се, че листата са напълно сухи. Сложете стръкчетата магданоз в буркан или чаша, частично пълни с вода, така че нивото й да стига до половината на стъбълцата.
Ако ще слагате магданоза в хладилника, го покрийте отгоре с найлонов плик, въпреки че най-добре се съхранява при стайна температура. Сменяйте водата на съда, в който е поставен магданозът, щом забележите, че цветът й е започнал да се променя.
За замразяването му се спазват същите правила като при копъра. Магданозът се измива, изтръсква и добре подсушава, след това се поставя внимателно в найлонов плик с цип, като се следи формата на листенцата му да не е нарушена и е готов за замразяване.
Пликовете с цип са идеални, защото не се намачкват и сгъват така лесно, както обикновените найлонови торбички и пликове. В тях могат да се съхраняват много по-добре подправки, при които искаме да запазим и добър естествен вид на листата и стъблото.
Коментари