Вкусните и полезни боровинки е добре да се съхранят за по-дълго време, за да се радвате на сочните плодове колкото се може повече.
Един от начините за съхраняване на боровинки е тяхното замразяване.
Боровинките могат да се съхраняват при минус 15 градуса в затворени пластмасови контейнери или в съдове от фолио, които са покрити.
Замразените боровинки могат да се съхраняват във фризер 1 година и да допълват различни видове десерти като сладкиши и мелби.
За да замразите боровинки, съберете плодовете, измийте ги, изчистете ги от листенцата и ги оставете да се отцедят и изсъхнат.
След това ги сложете в тавички или табли и ги оставете за около 2 часа във фризера - това се прави с цел отделните плодчета да замръзнат самостоятелно и да не се слепнат.
След като са се стегнали малко, ги изсипете в пластмасови контейнери или в съдове от алуминиево фолио. Замразени по този начин, боровинките няма да се слепват и ще запазят формата си.
Боровинките могат да се съхраняват в хладилник. Те се разпределят в широки съдове така, че да покриват дъното само като един слой.
Боровинките са нежни плодове и лесно се мачкат. В хладилник боровинките остават свежи около 2 седмици.
Преди да приготвите боровинки за съхранение, трябва да отстраните тези, които са с леко загнили части или са били ударени. Те бързо ще изгният в хладилника.
Боровинки можете да съхраните и като ги сложите в буркан.
Ако смятате да изядете боровинките за период от около две седмици, е достатъчно добре да ги измиете, да ги отцедите и да ги изсипете в чист сух буркан.
Бурканът се затваря с пластмасова капачка и се оставя в хладилника.
Боровинките могат да бъдат топлинно обработени, за да се съхранят по-дълго време. Боровинките трябва да се измият, да се отстранят изгнилите и ударените, а измитите да се отцедят.
Здравите боровинки се слагат на един слой в тава. Тя се поставя в предварително загрята на 60 градуса фурна. Във фурната боровинките ще станат лепкави.
След като започнат да лепнат, боровинките се изваждат от фурната и се оставят да изстинат. След това се поръсват с пудра захар и се слагат в буркани, предварително измити и подсушени.
Коментари