Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят варено и парено тесто

Как се правят варено и парено тесто

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Еклери с варено тесто

Варено тесто

Вареното тесто се смята за вълшебно от кулинарите. Това е така, тъй като е най-лекото и въздушно тесто, от което се правят бухти, толумбички, еклери, гевреци и др. То е изключително лесно за приготвяне и е любимо на много домакини. Не изисква месене и разточване.

При вареното тесто прави впечатление обемът, който добива при преминаване през термична обработка. Това се дължи на голямото съдържание на вода в него, която се превръща в пара по време на термичната обработка и тестото се вдига високо нагоре. Основните съставки на вареното тесто са брашно, вода, олио и яйца. В редки случаи се слага и мая.

Приготвя се, като водата се слага да заври заедно с олиото. След това се прибавя пресятото брашно и се бърка интензивно на огъня с дървена лъжица, докато стане на хомогенна и гладка смес.

Когато е готово, оставяме да изстине. Добавя му се яйце и се бърка, докато сместа го поеме напълно. Слага се второ, бърка се, слага се трето, и така, докато свършат определените яйца.

толумбички от варено тесто

Парено тесто

Парено тесто е много лесно за приготвяне и се доближава изключително много до вареното. За разлика от вареното обаче, пареното изисква да се спазват точните пропорции на продуктите при приготвянето му.

Необходими продукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 50 г краве масло, щипка сол, щипка захар, 4 яйца

Начин на приготвяне: Водата, маслото, захарта и солта се слагат в малка тенджера. Загрява се, докато заври (може да се добави и друга течност, като прясно мляко например, в зависимост от това, за какво ще бъде използвано тестото).

Тенджерата се маха от котлона. Добавя се цялото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато сместа стане гъста и гладка, и започне да се отделя от съда. Тестото се връща на котлона за още минута-две, като не престава да се бърка.

Когато започне да получава бяла коричка на дъното, е готово. Оставя се да се охлади до стайна температура. След това тестото се прехвърля в купа и с миксер, кухненски робот или на ръка се добавят яйцата, едно по едно. Разбива се непрекъснато.

Солени еклери с парено тесто

Тестото трябва да поема яйцата едно по едно, преди да се добавя следващото. Полученото тесто трябва да е много меко и лепкаво. Трябва да пада от лъжицата спокойно, но не и да тече. Ако стане много гъсто, се добавя още мъничко яйце.

Използва се както за сладкиши, като еклери, френски топки, така и като основа за предястия - пълнени с различни солени плънки и пастети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest