Пухкавите десерти като облак и изключително меките солени хлебни изделия са любими на всички. Те най-често се правят от варено тесто. Това е наистина вълшебно тесто, което не се приготвя трудно и е любимо на всички изкушени от кулинарията.
Особеностите на вареното тесто
Може да се каже, че вареното тесто е най-лекото и въздушно тесто с усещане за облак, за което се използват както бяло, така и царевично брашно. Направените с него изделия бухват много, обемът им се увеличава значително по време на пържене или печене. Това се дължи на голямото съдържание на вода, която по време на термичната обработка се превръща в пара и това кара тестото да се вдигне високо нагоре.
Най-добрата новина е, че при приготвяне това тесто нито се меси, нито се разточва, тоест не изисква кулинарни умения и е във възможностите на всяка начинаеща домакиня.
Технология на приготвяне и съставки
Вареното тесто се състои само от няколко достъпни съставки - брашно, вода, олио и яйца. В някои рецепти фигурира и мая, но тя не е задължителна.
Технологията на приготвяне е проста. Водата заедно с олиото се слага да заври. След това се сипва пресятото брашно и се бърка интензивно с дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Тогава то е станало вече гладко.
След като изстине, се слага първото яйце и се бърка до пълното му поемане от тестото. След това се слага второто и се повтаря същото. Така до последното яйце.
Какво се прави с такова тесто
От варено тесто се правят основно толумбички, които се шприцоват направо в горещото олио, пържейки се в много мазнина.
Еклерите пък се правят като се шприцоват върху намаслена хартия за печене и се пекат на тих огън, а накрая се пълнят с крем.
Бухтите също се пържат в много олио и се поръсват с пудра захар или се консумират със сладка или солена добавка.
Правят се и други сладки изкушения, но също така и любимите гевреци, тарали, както и въздушен хляб.
Рецепта за гевречета с варено тесто
Необходими продукти:
- 300 грама брашно
- 7 яйца
- 50 грама пудра захар
- ½ пакет краве масло 125 грама
- ½ литър вода
- Олио за пържене
Приготвяне:
Водата се сварява заедно с маслото. Сипва се брашното и се бърка непрекъснато до отделяне от стените на съда.
След като изстине се добавят едно по едно яйцата и всяко се бърка, докато се поеме напълно от тестото. Накрая се добавя захарта. Трябва да се получи гладка смес.
От тестото се късат топчета, оформят се на гевречета и се пържат в силно сгорещена мазнина. Консумират се топли, може да се поръсят с пудра захар.
Вижте още тънкости при направата на домашни тулумби, както и грешките при печене на еклери.
Коментари