Тулумбичките са вкусен и сравнително лесен десерт, който е прочут в цял свят. Началото им се крие дълбоко в историята на Ориента. Именно поради тази причина и най-големите майстори на тестеното изкушение са кулинарите от Близкия изток. Ето и три вкусни и лесни рецепти за тулумби от цял свят.
Турски тулумбички
Необходими продукти: 1 ч.ч. топла вода, 1 с.л. пудра захар, 1 пакетче суха мая, смесена с малко брашно, 1 ч.ч. мляко, 2 яйца, 1 с.л. олио, 1 с.л. сол, 1 пакетче ванилия, 2 1/2 ч.ч. брашно. Сиропът, с който ще се залеят, се приготвя от 400 г захар, 300 мл вода, 2 с.л. лимонов сок, 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне: Първото, което правим, е да приготвим сиропа. За целта кипваме водата заедно със захарта, като я оставяме да ври 10 минути. След това добавяме останалите продукти и махаме съда от печката, като го оставяме да се изстуди.
Брашното се поставя на купчина в тава, като в средата му направете кладенче, в което да поставите водата, едно от яйцата, олиото, пудрата захар, маята, солта и ванилията. Направете меко тесто. С готовата смес шприцовайте лентички в силно нагорещено олио. Вариант е и да направите малки топчета с големината на орех, които да изпържите. Тулумбите се вадят веднага от тигана и се поставят горещи в изстудения сироп.
Арменски тулумби (Тулумби с извара)
Необходими продукти: 500 г безсолна извара или крема сирене, 1 ч.л. сода за хляб, 3 яйца, 2 и 1/2 ч.ч. брашно. Сиропът, с който ще залеете готовия десерт, се приготвя от 2 ч. ч. захар, 1 ч. ч. вода и 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне: Хубавото на тази рецепта е, че е изключително лесна. Всичките продукти се смесват в дълбок съд, като бъркате непрекъснато до получаването на хомогенна смес. Тестото се пържи в силно сгорещено олио, като можете да оформите тулумбите с шприц или супена лъжица. Пържи се до златисто. Готовите сладки се оставят да изстинат. Поставете ги в тавичка и ги залейте с изстиналия захарен сироп.
Мързеливи тулумбички на фурна
Националността на този вид тулумбички не е известна, но лекотата, с която се приготвят, и неповторимият им вкус са подходящи за небцето на всеки народ.
Необходими продукти: 1 ч.ч. студена вода, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. сол, 6 броя яйца. За сиропа ви трябват 2.ч.ч. вода, 2 ч.ч. захар, 2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне: Водата, олиото и солта се сваряват. Махнете ги от котлона и добавете цялото брашно. Бъркайте до получаването на меко тесто. Оставете го да отпочине 10 минути. От готовото тесто шприцовайте тулумби направо в тава, застлана с хартия за печене. Сложете тулумбите да се изпекат в загряна на 180 градуса фурна, докато добият розов цвят. След като изстинат, ги залейте с охладения захарен сироп.
Коментари