Дори да ви се струват сложни за приготвяне, крокетите са идеален вариант с малко и евтини продукти да приготвите забележително ястие. Ето 4 рецепти от световната кухня за приготвянето на крокети, с които да разнообразите своето меню:
Крокети от ориз и гъби (Френска рецепта)
Необходими продукти: 250 г ориз, 250 г гъби, 1 яйце, 100 г зехтин, 50 г масло галета, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода, а в друг съд се задушават нарязаните на ивици гъби с маслото. И двата продукта се смесват в купа, осоляват се и се поръсват с черен пипер. Оставят се за около 1 час да попият в тях подправките и да изстинат. От тази смес се оформят крокети, които се овалват в галетата, в разбитото яйце и после пак в галетата. Запържват се в силно сгорещения зехтин и се сервират поръсени с магданоз.
Крокети с бира (Белгийска рецепта)
Необходими продукти: 150 г телешка кайма, 30 г бял хляб, 30 мл мляко, 1 скилидка чесън, 50 мл бира, 1 яйце, 100 г брашно, 20 г масло, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Хлябът се накисва в млякото и след като се отцежда, се смесва с каймата, чесъна, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Всичко се омесва добре и се оставя за около половин час да престои. От тази смес се оформят крокети, които се слагат в омазнена тавичка и се пекат около 20-30 минути от двете страни.
Крокетите се изваждат и се подреждат в чинията за сервиране, а към соса от тавичката, в която са се пекли, се прибавя маслото, брашното и бирата и всичко се оставя да се вари на бавен огън, докато се сгъсти. През цялото време се разбърква. С този сос се заливат готовите вече крокети.
Крокети с домати (Египетска рецепта)
Необходими продукти: 150 говежда кайма, 2 яйца, 30 г галета, 20 г масло, 3 домата, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Към каймата се добавя 1 яйце и подправките и от тази смес се оформят крокети, които се овалват в разбито яйце, овалват се в галетата и се изпържват в сгорещеното масло. В отделен съд се настъргват доматите, към тях се прибавят крокетите и всичко се вари, докато се изпари водата, след което се подправя допълнително сосът на вкус.
Крокети от ориз и картофи (Балканска рецепта)
Необходими продукти: 150 г предварително сварен ориз, 150 г предварително сварени, обелени и настъргани картофи, 1 настърган морков, 1 настърган лук, 1 скилидка чесън, 3 яйца, 1 пакет галета, олио за пържене, сол, черен пипер, нарязани на ситно копър и магданоз на вкус
Начин на приготвяне: Морковът и лукът се запържват и след като са готови, се прибавят към настърганите картофи и ориза. Добавя се 1 яйце, всички подправки, скълцаният чесън и ако е необходимо, малко галета. Сместа престоява около 1 час, след което от нея се оформят крокети, които се овалват в яйце и галета и се изпържват от двете страни в силно сгорещено олио.
Предлагаме ви да опитате още Крокети от леща и стафиди, Апетитни картофени крокети, Картофени крокети с извара, Рибни крокети.
Коментари