Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави най-добрата рибена чорба

Как се прави най-добрата рибена чорба

Най-добрата рибена чорба
Снимка: Зори

Сигурно онези от вас, които вече са имали възможността да прекарат някой и друг ден на морето или в близост до река или язовир, с наслада си хапват винаги рибена чорба. Независимо дали тя е била собственоръчно приготвена или поднесена в ресторант или в някое обикновено "капанче". Рибената чорба е не само много вкусна, но и много здравословна.

В следните редове обаче ще ви покажем как можете сами да си приготвите една вълшебна рибена чорба, която можете да консумирате у дома целогодишно, и то без да чакате да дойде летният сезон, предвиден за почивка на море или язовир.

Също така ще се опитаме да ви представим малко по-различна рецепта за рибена чорба, защото за разлика от стандартните рецепти за супа с риба, в нашата няма да добавяме нито картофи, нито ориз. Все пак перфектната рибена чорба е доста по-гъста от рибената супа.

Каква е тайната на най-добрата рибена чорба?

Как се прави най-добрата рибена чорба
Снимка: Sevdalina Irikova

Много просто - тя се приготвя от колкото се може по-разнообразни риби, и то не само от главите им, но и от месото им. За целта можете да използвате всякаква риба - уклей, червеноперка, скумрия, пъстърва, бяла риба, попчета или дори калкан.

Колкото по-разнообразна е рибата, толкова по-голямо вълшебство ще усетите, когато си похапвате от приготвената от вас рибена чорба. Което логично означава, че е добре да смесвате морски риби със сладководни.

Измийте добре рибките и ги оставете да се сварят в подсолена вода заедно с малко ситно нарязан корен целина и пащърнак. Когато рибата е готова, я извадете и внимателно я обезкостете, без да изхвърляте бульона ѝ - него прецедете.

В отделен съд запържете в малко мазнина ситно нарязан лук, морков, червена и зелена чушка. Когато зеленчуците омекнат, добавете към тях рибния бульон. Намалете котлона и ги гответе до пълната им готовност.

Пасирайте леко всичко, но само колкото зеленчуците да станат на по-ситни частици, а не да се превръщат в кремсупа.

Рецепта за рибена чорба

Върнете на котлона, добавете късчетата рибно месо и подправете със ситно нарязани листа от целина, магданоз, черен пипер, девесил и лимонов сок.

Ако е необходимо добавете и още сол.

И не последно място - ако обичате да си похапвате люто, то не забравяйте да поръсите и малко лют пипер на вашата перфектна рибена чорба. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest