Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Добрата паста се прави само от твърдата пшеница

Добрата паста се прави само от твърдата пшеница

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15082385
Паста

Твърдата пшеница носи латинското наименование Triticum durum и принадлежи към род Triticum L. на семейство Poaceae.

Твърдата пшеница е растение, което е подценявано в известна степен, макар че притежава добри кулинарни характеристики. Много години е била засенчвана от славата на обикновената пшеница, която безспорно е първенец и днес по производство и употреба от човечеството.

Твърдата пшеница е на второ място по добиви в света след обикновената пшеница. Тя е широко разпространена култура в Близкия и Средния изток, както и в други райони на света.

В България също се отглежда твърда пшеница, дори има данни, че тя е била отглеждана по нашите земи още преди основаването на българската държава. Малко известен факт е, че условията в България са благоприятни за получаване на висококачествена реколта от въпросната култура. У нас твърдата пшеница се отглежда главно в Старозагорския, Пловдивския, Ямболския и по-малко в Добричкия регион.

В България твърдата пшеница се характеризира с голямо ботаническо разнообразие. Установени са 17 нейни разновидности до този момент. Нови сортове са Виктория, Деяна, Деница, Звездица и други.

Твърда пшеница

При твърдата пшеница има пролетни и типично зимни форми. У нас отглежданите сортове са предимно зимно-пролетни. Тя преминава през същите форми и фази на развитие каквито са характерни за другите житни култури.

Зърното на този вид пшеница се отличава с по-високо съдържание на белтъчини от обикновената пшеница, което, от своя страна, налага изискване за повече вода за набъбване и поникване, както и при варене, когато се приготвя готовият продукт.

Макарони

Важността на твърдата пшеница нараства и поради факта, че нейното производство е концентрирано в ограничени райони до 3000 метра надморска височина.

Очаква се населението на развиващите се страни да нараства благодарение на отглеждането на твърда пшеница в тези райони. Въпреки малката площ, на която се отглежда твърда пшеница, тя е много важна култура в икономическо отношение поради уникалните си качества.

Зърното ѝ е едро, златистокехлибарено и полупрозрачно. Тези характеристики плюс повишеното съдържание на протеин, здрав и разтеглив глутен и каротиноиди правят тази пшеница изключително подходяща за промишленото производство на паста като макарони, спагети, фиде, юфка и други изделия с отлични хранителни и кулинарни свойства.

Прясна паста

Много важно е да се спомене, че след приготвянето на ястия от тези продукти те не се слепват и не се разваряват, а в същото време имат приятен вкус и цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest