Макар мнозина да смятат, че пастата е висококалорична храна, тя всъщност се обработва много бързо от организма и от нея може да се приготви бърз и вкусен обяд. Независимо дали приготвяте спагети, макарони, талиатели или каквато и да е друга паста, трябва да спазвате стриктно инструкциите за варене, които са написани на опаковката ѝ. Предлагаме Ви 3 наистина бързи рецепти за обяд с паста, като спагетите могат да бъдат заменени с паста по избор:
Паста аламинут
Необходими продукти: 300 г спагети, 7 големи резена шунка, 200 г топено сирене, 1 малка кофичка заквасена сметана, 2 с. л. зехтин, няколко стръка пресен риган и босилек, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Спагетите се слагат да се варят според инструкциите на опаковката им. Зехтинът се загрява и в него се задушава ситно нарязаната шунка. Котлонът се изключва, без да се маха съдът от него. Към задушената шунка внимателно се добавя сметаната и топенето сирене, което трябва да се разтопи в нея. Разбърква се добре, подправя се на сол и черен пипер и накрая сосът се поръсва със ситно нарязаните пресни подправки. С него се заливат готовите спагети.
Вегетарианска паста
Необходими продутки: 300 г спагети, 1 глава кромид лук, 1 зелена и 1 червена чушка, 2 моркова, 5 домата, 1 скилидка чесън, няколко стръка пресен босилек и пресен риган, 100 мл бяло вино, 4 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Лукът и чушките се нарязват на ивички, морковите се настъргват, а чесънът се нарязва на ситно. Всички те се задушават в зехтина, докато омекнат, и към тях се долива виното. След като течността изври, се добавят настърганите домати и се посолява на вкус.
Задушава се на слаб огън до сгъстяването на соса. Когато всичко е готово, се добавя черен пипер и ситно нарязаните зелени подправки. С този сос се заливат спагетите, които през това време да били сложени да се варят спрямо инструкциите на производителя им.
Класическа паста с кайма
Необходими продукти: 300 г спагети, 200 г кайма, 150 г гъби, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 4 домата, сол и черен пипер на вкус, 4 с. л. зехтин, 1 дафинов лист, няколко стръка пресен босилек и риган.
Начин на приготвяне: Спагетите се сваряват спрямо инструкциите на производителя. В зехтина се задушават ситно нарязаните лук и чесън и към тях се добавя и каймата, която се разбърква, за да не стане на бучи. След като леко се запържи, се слагат ситно нарязаните гъби, дафиновият лист и настърганите домати. Когато сосът се сгъсти, се подправя със сол и черен пипер, дафиновият лист се изважда и се добавят ситно нарязаните зелени подправки.
Коментари