Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Предимства на пастата от твърда пшеница

Предимства на пастата от твърда пшеница

Предимства на пастата от твърда пшеница

Съществува мека и твърда пшеница, които трудно ще се различат от незапознати с особеностите на пшеницата, защото си приличат. На практика обаче това са различни видове зърнени култури.

Разлики между твърда и мека пшеница

Меката пшеница изисква хладно и дъждовно време за отглеждане и се използва за направата на хляб. При нейното смилане се получава фино брашно, защото под външния слой има по-малки бели зърна.

Твърдата пшеница изисква по-меко време за отглеждане. Нейните зърна са по-едри и по-плътни и от тях се получава грис.

И от двата вида пшеница се прави паста, но в Италия всички производители са задължени да използват само твърда пшеница, защото тя има редица предимства пред меката.

Предимства на пастата от твърда пшеница

Зърната на твърдата пшеница съдържат нишесте на кристали, което не се променя при топлинна обработка. То се усвоява лесно, задържа протеина и дава сили.

Пастата от твърда пшеница

В този тип паста се съдържат здравословни мазнини, те са ненаситени. Полезни са за кожата, правят я гъвкава и гладка.

В пастата от твърда пшеница има високо съдържание на протеини и въглехидрати. Само четвърт порция от пастата задоволява ежедневните нужди от тези полезни вещества.

В нея се съдържат и фибри, които са полезни за храносмилателния тракт и за работата на сърдечно-съдовата система. Фибрите подпомагат и елиминирането на токсините от тялото.

В състава на пшеницата се откриват също витамини от група В, фосфор, калий, калций, желязо, витамините А, Р, Е, необходими за здравето на тялото.

Противопоказания за консумация на паста от твърда пшеница

Тази паста почти няма противопоказания. Все пак не е подходяща за диабетици, както и хора с хормонални нарушения. При затлъстяване също е нужно да се консумира много внимателно.

Начин на приготвяне на паста от твърда пшеница

Правилната термична обработка на пастата е като се постави във вряща вода с малко сол и се готви според указанията на опаковката.

Важен момент от приготвянето на пастата е, че след като се свари, е нужно да се изплакне със студена вода, което не се препоръчва на други видове паста. Така обаче всички полезни свойства в пастата от твърда пшеница се запазват.

Сварената паста участва в разнообразни рецепти със сосове, риба, месо, зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest