Какво друго ви изниква в главата, когато се заговори за италианска кухня, освен пица и паста. За добро или зло тези вкусотии са се превърнали в едни от най-обичаните храни и у нас. Затова е добре да знаем какви са тънкостите, когато приготвяме тесто за сочна пица или колко точно трябва да варим спагетите, за да очароваме с вкуса им гостите си.
Суровото тесто за пица без никакъв проблем може да замразите или да съхраните в хладилника. Всъщност някои хора предпочитат тестото да престои в хладилника 1 нощ, защото така според тях пицата става по-вкусна. В резултат на престояването глутенът в брашното се разлага, което после прави тънкия блат на пицата още по-хрупкав.
Ако стане така, че тестото ви ще се наложи да престои в хладилника повече от 24 часа, е препоръчително да го приготвите с по-малко мая, отколкото е посочено в рецептата. Сложете само една четвърт от количеството, което трябва да използвате, за да избегнете натрапчивия вкус на мая на следващия ден.
След като замесите тестото за пица, то спокойно може да престои 2-3 дни в хладилника, плътно затворено обаче в найлонова торба. Когато решите да го използвате, го внесете на стайна температура за 2 часа, след което го разточете. То няма нужда да втасва, щом е за пица.
Ако пък смятате да замразявате тестото, използвайте цялото количество мая, посочено в рецептата. Може дори да прибавите малко повече, защото замразяването ще унищожи част от маята.
Този път след замесването оформете тестото на отделни топки, големи колкото за една пица. Добре е да ги замразите без да ги покривате с нищо - в застлана с хартия или намаслена незалепваща тавичка.
Щом замръзнат обаче, трябва да ги прехвърлите в найлонов плик и плътно да го затворете. Така съхранено тестото за пица може да се запази до 1 месец. Преди да го използвате, 1 нощ предварително извадете тестото в хладилника. Ако забравите, 2-3 часа на стайна температура също вършат работа.
При тънкостите за приготвянето на вкусна паста дори количеството вода при варенето е от значение. Всички видове макарони спагети и т.н. се нуждаят от достатъчно пространство в съда. Затова използвайте достатъчно количество и не покривайте тенджерата.
Пастата задължително се изсипва във вряща вода. Щом отново заври се отделят залепналите парченца и се разбърква. Ако ще използвате пастата за салати или ще я поливате със специален сос, в никакъв случай не я заливайте с масло или зехтин, когато я отцедите от водата.
Сварената паста е като попивателна гъба – ако сложите мазнината, това би попречило тя да абсорбира вкуса на останалия сос, който ще използвате. Макар и солта по време на варене да подобрява вкуса на пастата, старайте се да не я използвате.
Коментари