Малко са хората, които могат да устоят на ароматно месо, приготвено на скара. Ако все пак още не сте се занимавали с печенето на месо на скара е добре да знаете някои тънкости:
- Когато работите с истинско барбекю, а не на електрическа скара, се подсигурете с качествени дърва. Забравете за дървата от ела или бор, тъй като те съдържат смола, която ще развали вкуса на месото. Най-подходящи са черешовото, ябълковото и сливовото дърво.
- За скара е подходящо всякакъв вид месо, но задължително трябва да е прясно, а не замразено. Ако не сте натрупали все още много опит при приготвянето на месо на скара, заложете на свинското и пилешкото, защото там шансът да сбъркате е много малък. Вероятно най-лесни за печенето на скара са кюфтетата и кебапчетата и е най-добре като любител да започнете от тях.
- Преди да сложите месото да се пече на скарата можете да го мариновате за около 1 час. Това обаче означава Вие сами да си приготвите марината от желаните съставки и подправки, а не да купувате готово мариновано месо. В много от случаите то се маринова, защото е остаряло и се е вмирисало. Можете и просто да поръсите месото със сол и черен пипер, запазвайки собствения му аромат.
- Винаги мажете скарата с мазнина, за да не залепва месото по нея и за да не прегорят и не се усещат ароматите от предходните продукти.
- Ако приготвяте шишове и шашлици е добре да сложите клечките за няколко минути на огъня и чак тогава да забучвате месото на тях, защото така то ще се запази по-сочно.
- Когато слагате месото на скарата, независимо дали е електрическа или на дърва, тя трябва да е достигнала подходящата температура за печене. Ако ще приготвяте месото на скара на дърва, вземете до себе си и шише вода, за да може да реагирате веднага, ако огънят реши да Ви прави номера.
- Ако приготвяте риба на скара не забравяйте, че тя става много бързо и е добре да не се отделяте от скарата, докато я приготвяте. Това важи в пълна сила и за телешкото месо, което вероятно е най-капризното месо за печене на скара. То рядко се получава успешно от първия път, тъй като или ще е сурово, или ще сте го държали прекалено дълго на огъня и ще е изсъхнало и безвкусно.
- Ако искате на приготвите на скара по-тънки филенца, котлетчета или дробчета, не ги осолявайте предварително, а след като вече са изпечени.
Коментари