Когато сте решили да приготвите за себе си или за семейството си рибни ястия, вероятно на първо място се замисляте коя е най-полезната за човека риба. Дали това са сладководните или обитаващите солени води риби, дали за качеството на рибното месо има значение регионът, в който тя живее, дали дънните риби са с по-ниско качество и всякакви подобни въпроси. Истината е, че всякакъв вид риба е изключително полезна за човешкия организъм, а отговорът на подобни въпроси е дал много отдавна още Жул Верн, който запитан как трябва да бъдат класифицирани рибите, отговаря съвсем просто - на ядливи и неядливи.
Из всички води по света могат да се срещнат над 20 000 вида риба, но човекът консумира едва около 300. И прави това от най-дълбока древност. Рибата се изсушава, маринова, опушва, консервира, пече се, вари се, пържи се и се приготвя на пара. Японците, както и някои друг народи дори я консумират сурова.
Рядко ще срещнете друг хранителен продукт с толкова богат химичен състав (няма как да не споменем ценните омега-3 и омега-6 мастни киселини), сравнително малко калории и чудесни вкусови качества.
Както казахме, рибата може да бъде приготвена по най-различни начини, като ако е предназначена за директна консумация, то времето ѝ за направа е наистина малко. Което е безценно в нашето забързано ежедневие.
Ето и някои тънкости при приготвянето на риба, с които трябва да сте наясно.
Независимо каква е рибата, тя трябва да бъде старателно измита под течаща студена вода и да бъде изчистена от вътрешностите ѝ и люспите ѝ. При някои по-големи риби е добре да премахнете и хрилете, защото могат да придадат горчив вкус на рибното ви ястие.
Със сигурност би ви спестило много време, ако закупувате вече почистена риба, но ако ви се наложи да я чистите сами, помнете, че това става най-лесно ако сте поръсили малко сол върху пръстите си, за да избегнете тя да се хлъзга. След това се изплакнете с оцет или лимонов сок, за да не миришат неприятно ръцете ви.
Рибата носи много на сол и е добре около половин час преди термичната ѝ обработка да я осолите с морска сол.
Когато пържите риба, е важно да сте ѝ оставили достатъчно време да се отцеди от водата, с която сте я измили, защото в противен случай мазнината, в която я приготвяте ще пръска много. Повечето рибари съветват рибата да се изпържва, оваляна в царевично брашно.
Не всички държави разполагат с изобилие от реки, морета или океани и на много места хората са свикнали да си закупуват замразена риба. В това няма нищо чак толкова лошо, но е важно да оставите рибата да се размрази по естествен начин, а не да използвате микровълновата или да я киснете във вряла вода. Това ще наруши хранителният ѝ състав.
Освен стандартни подправки като сол и черен пипер, на рибата пасва много добре лимонов сок, както и подправки като магданоз, целина, чесън, копър, резене, розмарин, мащерка и други. Открийте своя любим аромат, но в никакъв случай не слагайте всички подправки накуп или безразборно.
Подходящи подправки за рибена чорба безспорно са (добре е тя да се приготвя от няколко вида риба) сол, черен пипер, девесил и магданоз.
Най-важното е да не забравяте, че независимо дали печете рибата, пържите я или пък я приготвяте като за чорба, на нея не ѝ трябва дълга термична обработка. Ако прекалите с времето на приготвянето ѝ, просто ще получите рибена каша, а не рибно ястие.
Коментари