Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за приготвянето на риба

Съвети за приготвянето на риба

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Готвене на Риба

Един от най-добрите методи за приготвянето на риба е на пара. Ако нямате уред за готвене на пара, можете да използвате за целта дълбока тенджера, гевгир и фолио.

Налейте около пет сантиметра вода в долната част на уреда за готвене на пара или в тенджерата. Ако добавите подправки във водата, това няма да повлияе върху вкуса и аромата на рибата.

Но ако под рибата сложите подправки, вкусът й значително ще се подобри. Сложете тенджерата на котлона, за да се изпарява водата бавно. Затворете с капак или фолио и оставете да ври няколко минути.

Много удобен метод за приготвяне на рибата е печеното на фурна. Той е особено полезен при не особено големи риби или филета. Завийте рибата във фолио с добавка от малко мазнина и подправки. Запечете в нагрята на двеста градуса фурна.

На скара се запичат големи парчета от едра риба като риба тон и сьомга, или пък малки цели риби като сардини и кефал. Преди печене мариновайте рибата.

Една от основните маринати за риба е лимонов сок със зехтин, подправки и чесън. Преди да печете рибата, сложете върху скарата един лист фолио. Нагрейте скарата и рибата ще е готова точно за пет минути.

Риба на Скара

Печете рибата близо до огъня, за да не изгори отгоре, а да остане сурова отвътре. Обърнете я не повече от веднъж, защото иначе ще я разкъсате на парчета.

Рибата е готова, когато изгуби плътността си. Средата на филето обаче все още не трябва да е съвсем изпечена, а просто да смени цвета си, но в същото време да остане сочна.

За да разберете дали е готова рибата, забийте нож в средата и леко разтворете, за да видите състоянието на месото. Рибата е много вкусна, ако я сервирате със сос.

Сос във вид на пастет се получава от нарязана на ситно връзка магданоз и пет мариновани рибки аншоа. Разбийте ги до състоянието на пюре и ги разбъркайте с две супени лъжици лимонов сок и сто грама меко масло.

Добавете подправки на вкус, завийте в прозрачно фолио и му придайте форма на руло. Сервирайте, нарязано на тънки филийки, в чиния с гореща пъстърва.

Холандският сос се приготвя от две супени лъжици вода, два жълтъка и сока от половин лимон. Разбийте бавно, докато сместа се подгрява на водна баня.

Постепенно добавете 225 гр разтопено масло, докато не стане гъст сосът. Посолете и добавете подправки на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest