Прясната риба тон можем да приготвим по различни начини. Не е много разпространена, но все пак има интересни рецепти с нея. Можем да я приготвим на скара, пържена, грил тиган, на фурна, в салати и с различни сосове и маринати.
Интересен факт е, че рибата тон е сред най-нискокалоричните храни. Тя е едра риба, но месото й може лесно да бъде сбъркано с телешко или друго месо.
В Италия най-често приготвят прясната риба тон маринована с лимон и зехтин, и добавят сол и черен пипер, така нареченото карпачо.
В Япония най-често приготвят суши със сурова риба тон. Парче риба тон се топва в соев сос и се прави руло с авокадо.
Най-подходящата мазнина при готвенето на риба тон е зехтинът. Ако пържите прясна риба тон имайте предвид, че само леко да порозовее от двете страни и рибата е готова. Преди да пържите риба тон я оваляйте в брашно и грис.
Ако решите да използвате марината, то една от най-вкусните е соев сос и мед. Оставете рибата тон да покисне за час. Вкусът е удивителен.
Рибата тон ще бъде много сочна, ако я накиснете в прясно мляко преди да я готвите.
Зелената салата се комбинира идеално с риба тон. Можете за кратко за я изпечете на скара и да я овкусите с подходящ дресинг от зехтин, оцет и чесън.
Друг много подходящ сос за риба тон е със сос от ситно нарязани маслини, зелен лук, каперси и подправки на вкус (сол и черен пипер).
Подходящ алкохол, когато си хапвате риба тон, е червеното вино.
Риба тон можете да комбинирате с различни зелени салати, пресни, варени или задушени картофи, спагети и много други комбинации.
Коментари