Червеното и ароматно месо на риба тон е любимо на почти всички хора по света. То е богато на протеини и бедно на мазнини – прекрасен заместител на червените меса и подходяща храна за всяка диета.
Малко преди 40-те години на миналия век рибата тон е считана за изключително луксозна храна и рядко се появявала в чинията на обикновения човек.
Туните били наричани "антилопи на океана", поради голямата скорост, с която се движели и честите им миграции. С годините рибарите усвоили улова и тя станала по-достъпен продукт. Днес популацията на туната е застрашена. Скоро този така популярен деликатес ще е забранен.
Най-често рибата тон се предлага в консерва с мазнина или в солена вода. Популярни са още месните филета или месните смеси. Предлагат се готови рибни блюда с туна, консерви в собствен сос или без осоляване, както и такива в растително масло.
Рибите тон са изключително полезна храна. В едва 100 г от продукта се откриват витамините В3 и В6. Освен това се съдържа и изключително редкият витамин В12 - до 11 мкг. Това е пет пъти повече от средната дневна доза.
В рибите тон се откриват много минерали - фосфор, магнезий и желязо. Те са необходими за правилното функциониране на всички функции на тялото и организма.
Както всички други риби, така и рибата тон е богата на омега-3 мастни киселини. Тези доказано полезни мазнини предпазват от много заболявания и са задължителна част от всеки здравословен хранителен режим.
Препоръчително е възрастните да приемат по 2 порции от поне 100 г мазна риба седмично, а за бременни и децата под 12 години – веднъж.
Съставките предпазват от сърдечни заболявания и поддържат кръвоносните съдове чисти. Ненаситените мазнини предпазват тъканите от възпаления, водещи до увреждания на сърцето и кръвоносните съдове.
Консумацията на риба тон подобрява сърдечно-съдовото здраве. Редовният и прием понижава риска от сърдечна недостатъчност с поне 1/3.
Коментари