Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим риба тон

Как да готвим риба тон

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
риба тон на фурна
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

Рибата тон се приготвя по различен начин в различните кътчета на планетата. В Италия правят задушено от риба тон с картофи и червен пипер или пък сервират карпачо – фино нарязано сурово месо от риба тон. В Япония, както е известно, използват рибата тон за суши.

Месото на рибата тон е червеникаво, но се срещат и по-светли нюанси на червен цвят. Филето на рибата тон се запържва на тиган или се пече на грил или на фурна.

Ако пържите риба тон, обърнете го и го свалете от огъня, щом се запържи съвсем леко. Добре запържената риба тон при разрязване в средата е светло розова, а към ръбовете – кафява.

Ако преди пърженето накиснете нарязаните филета от риба тон за петнадесет минути в соев сос, смесен с мед в пропорция три към едно, направо ще си оближете пръстите.

Изпечената на скара риба тон се освежава със сос песто. Смесете в блендер пресни листа босилек – 4 връзки, добавете 60 грама настърган пармезан, 50 грама кедрови ядки и 4 супени лъжици зехтин. Може да се добави малко чесън.

От консервирана риба тон се прави салата или сос за паста. Запържва се нарязана на дребно или едро глава лук, добавят се два домата, почистени от кожа и семките. След четири минути се добавя щипка розмарин, черен пипер и сол.

Сваля се от огъня, добавят се парчета консервирана риба тон и се разбърква. Сосът се добавя към току-що сварена паста, за предпочитане е да не се изплаква с вода, след като се свари.

Френското ястие клафути от риба тон с маслини ще стане любимо на семейството ви. За 6 порции са необходими: 50 грама настърган кашкавал, 1 супена лъжица зехтин, сол и черен пипер на вкус, 600 грама консервирана риба тон в собствен сос, 4 яйца, 400 грама обезкостени маслини, 300 мл прясно мляко, 1 супена лъжица царевично нишесте, 400 грама смлени домати.

Рибата тон се намачква, като се добавят две чаени лъжички от соса от консервата. Нишестето се разтваря в няколко супени лъжици прясно мляко. Яйцата се разбиват, в тях се излива останалото мляко. Разбива се добре и се добавя нишестето.

Добавя се рибата тон и смлените домати. Подправя се със сол и черен пипер и се разбърква. В кръгла тава, намазана с мазнина, се излива рибеното тесто и се изравнява повърхността му.

Украсява се с маслини и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се на фурна, предварително затоплена до 180°C за половин час. Охлажда се на стайна температура, а след това се прибира в хладилника. Сервира се със салата.

Ако обичате риба тон, разгледайте и тези рецепти с риба тон, а именно:

- салати с риба тон;

- пица с риба тон;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest