Както всичко, и приготвянето на сокове чрез изцеждане или смилане има своите правила и тънкости, които е добре да спазвате, ако не искате да изхвърлите на боклука цялото си старание.
По-надолу ще прочетете как да приготвите прясно изцедени сокове органично, така че да ги запазите за по-дълго без мухъл. И за да не праховсваме излишно каквото и да било от избраните плодове или зеленчуци, ще видите как да извлечете сока от всичките им части - включително кората. В нея, знаете, понякога се крият по-голямата част от витамините и антиоксидантите.
Запомнете тези лесни и прости съвети за намаляване на отпадъците, получаване на повече хранителни вещества и спестяване на време и пари, когато приготвяте любимите си свежи сокове.
1. Сок или смути
Докато при сокът пулпата се отделя, то смутито включва всичко. Целулозата е пълна с хранителни вещества, така че изглежда, че смутитата съдържат повече хранителни вещества. Тази аргументация не е непременно вярна, тъй като мощната машина, която прави смутитата, добавя топлина и кислород, които всъщност унищожават някои витамини и хранителни вещества. Така че разликата в хранителното богатство между смути и сок не си струва да се сравнява. И двата вида са в пъти по-добри от всичко бутилирано или консервирано!
Важните разлики включват количеството калории и фибри, които съдържат. Един от митовете за сокоизстискването е, че когато се премахне пулпата, с нея си отива всички фибри. Истината е, че някои фибри се губят, но не всички. Много разтворими фибри остават в пресния сок, докато повечето неразтворими фибри се отстраняват. Пулпът е допълнителни калории, така че сокът е предпочитан при отслабване. Но тези от нас с храносмилателни проблеми ще намерят повече помощ в богатото на фибри в смути. Също така едно от най-мощните съединения за понижаване на холестерола са неразтворимите фибри, така че смутито ще бъде нашият правилен избор за понижаване на холестерола.
2. Смесване на плодове и зеленчуци
Според диетолозите плодовете и зеленчуците не се смесват с две изключения: морковите могат да се смесват с всякакви плодове, а ябълките - с всеки зеленчук. Но след като те са смесени, вече ние можем да добавим всякакви плодове и зеленчуци в нашите рецепти за сокове, без да се притесняваме от някакви храносмилателни проблеми.
3. Да заложим на зелено
Листните зеленчуци са толкова пълни с хранителни вещества, че се считат за суперхрани. От всички тях най-полезна е житната трева, която можете лесно да отглеждате у дома. Тя е горчива и силно богата на полезни вещества, така че ви трябва само малко, за да се възползвате от качествата ѝ. Твърде много може да разстрои стомаха ви. Можете също така да намалите горчивия вкус, като добавите малко лимон.
4. Сок от кожата, сърцевината и целулозата
Грубите кожи като тези на ананас и авокадо, както и всички костилки и семена трябва да бъдат премахнати. Но ябълковата кора и цитрусовата кора са годни за консумация (с изключение на портокала) и пълни с хранителни вещества. Също така сърцевината, този мек бял материал точно под кората, също има много хранителни вещества. Що се отнася до пулпата, добавете към нея майонеза за вкусна салата от риба тон. Или добавете пулп към палачинки, бисквитки и дори хумус.
5. Заложете на органично
Каквото попадне върху кожата на плодове или зеленчуци, ще се абсорбира до известна степен. Измиването на зеленчуците и плодовете е много ефективно срещу бактерии, но не и срещу торове и пестициди. Всичко, обозначено като „органично“, означава, че не съдържа тези химикали. Затова, ако имате възможност, заложете на такива продукти.
6. Без повече мухъл
Ето един трик за спестяване на пари. Просто напръскайте или изплакнете плодовете си в разтвор от 1 чаша оцет и 10 чаши вода. Оставете ги да киснат само за няколко минути и след това ги оставете да изсъхнат напълно. Няма да усетите вкус на оцет по плодовете си и те ще издържат една седмица по-дълго без плесен.
7. Пийте сока веднага
Богатите хранителни вещества в пресния сок започват да изчезват в рамките на минути, така че изпийте веднага сока или смутито си. По-добре е да замразите продуктите си и да приготвите в някой друг момент, отколкото да оставите сока или смутито си да престои.
Коментари