Печенето на риба е един от най-лесните начини за приготвянето ѝ. Но много от начинаещите домакини се изправят пред въпроса колко време се пече риба.
Всъщност не може да се отговори еднозначно на този въпрос, защото времето за печене на рибата се определя както от големината на фурната, така и от конкретната рецепта.
Месото на рибата е доста по-крехко от пилешкото или свинското месо, което означава, че тя ще има нужда от много по-малко време за изпичането си до готовност.
По-крехките и постни риби имат нужда от около 30-40 минути печене на около 180 градуса, за да бъдат готови за консумация. Времето е ориентировачно за риби с тегло до 500 – 700 г. Ако рибата е по-едра, трябва да увеличите и времето за печене.
По-тлъстите риби като шаран имат нужда от по-продължително печене. Ето защо, ако сте решили да изненадате гостите си с пълнен шаран на фурна или Никулденски шаран, трябва да предвидите поне 1 час за печене.
Ако обичате риба, препоръчваме да опитате:
Коментари