Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при приготвянето на месо

Тънкости при приготвянето на месо

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Месо
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.

Когато варите месо, не трябва да отваряте капака, след като изключите котлона. Оставете месото под капак още десетина минути.

След това извадете месото и плътно го увийте във фолио, ако трябва да го съхранявате, или веднага го сервирайте, като го нарежете на парчета и го напръскате с малко от горещия бульон, за да не съхне.

За да стане месото по-меко и вкусно, при варенето добавете две чаени лъжички горчица на килограм месо. Така бульонът ще бъде по-вкусен и наситен. Миризмата и вкусът на горчицата изчезват след четиридесет минути варене. Бульонът става малко мътен от горчицата, но доста по-вкусен.

Месото, което се готви със сос, трябва да се вари с костите в малко вода. Месото се слага във вряща подсолена вода и в средата на варенето се добавят почистените зеленчуци.

Готовото месо се отделя от костите и се нарязва на порции. С помощта на бульона се приготвя сос, като се използва запържено брашно или сметана.

Готвене

Пърженето на месото става бързо, в отворен съд, на среден огън. Месото се слага в сгорещена мазнина. При допир с дъното на съда се образува коричка, а за да е по-вкусна, месото трябва да се потопи в брашно или галета преди пърженето.

Коричката предпазва месото от загуба на полезните му сокове и от проникването на прекалено много мазнина. Когато се образува коричка от едната страна, обърнете месото от другата страна.

Не слагайте прекалено много месо в тигана, тъй като парата, която се отделя при пърженето, затруднява образуването на златиста коричка по повърхността на цялото месо.

Месото, предназначено за пържене, трябва да е с високо качество, без ципи и сухожилия. Месото се пържи на парчета, нарязани напряко на влакната. Те трябва да са начукани преди пържене.

За да е по-вкусно пърженото месо, преди пърженето трябва да се маринова. Поръсете го с черен пипер и го намажете с чесън, а след това го залейте с малко олио. Не го солете, тъй като солта предизвиква отделяне на сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest