Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тънкости при приготвянето на окрошка

Кулинарни тънкости при приготвянето на окрошка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Окрошка

Наименованието на окрошка идва от руски. Тя представлява традиционна руска студена супа или салата, която наподобява нашенския таратор.

Името ѝ произлиза от „крошить”, в буквален превод - натрошаване на малки парчета. Предпочитана е през летните месеци, тъй като разхлажда, засища, и то без да натежава.

Основните видове окрошка са два – с квас и с кефир. У нас продуктите се откриват все още трудно, поради което могат да бъдат заменени с такива по избор.

За разлика от таратора, който се приготвя само с краставици, окрошката се приготвя с микс от свежи зеленчуци по избор. Това може да са краставици, зелен лук, репички.

Руска Окрошка

В състава ѝ влизат още варени картофи, яйца, шунка, сух салам или сухо месо, както и квас. Освен с кефир, той може да бъде заменен с друга течност, като суроватка, бира, разреден оцет, разреден йогурт и други.

Въпреки че продуктите много наподобяват на руската салата, окрошката е много по-различна. Съставките ѝ се наситняват и се смесват с кваса. Вкусът и е различен и интересен.

Освен с изброените продукти, някои предпочитат да консумират окрошката с горчица и/или с млечна салата.

Тук може да откриете рецепта за окрошка с всички възможни подправки. Всичко, което се различава от традиционната рецепта, е по желание.

Супа Окрошка

Руска окрошка

Необходими продукти: 1/2 краставица или 2-3 корнишончета, 4-6 репички, 2 стръка зелен лук, 5 стръкчета копър, 2 твърдосварени яйца, 2 варени картофа 150 г хамбургски салам или шунка, или варено или печено месо, 350 мл студен квас, кефир, или гъст айрян.

За подправяне: 1/2 ч.л. люта горчица, хрян или уасаби, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. олио, 2-3 с.л. квас или кефир, или айрян.

Начин на приготвяне: Краставичката, саламът, репичките, картофите, лукът и яйцето се нарязват на средни парчета. Съставките се смесват и се разпределят в чинии за сервиране. Отгоре се заливат с квас или друга течност по избор. Салатата се овкусява със сместа за подправяне.

Поднася се веднага, подправена със сметана (по избор).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest