Наименованието на окрошка идва от руски. Тя представлява традиционна руска студена супа или салата, която наподобява нашенския таратор.
Името ѝ произлиза от „крошить”, в буквален превод - натрошаване на малки парчета. Предпочитана е през летните месеци, тъй като разхлажда, засища, и то без да натежава.
Основните видове окрошка са два – с квас и с кефир. У нас продуктите се откриват все още трудно, поради което могат да бъдат заменени с такива по избор.
За разлика от таратора, който се приготвя само с краставици, окрошката се приготвя с микс от свежи зеленчуци по избор. Това може да са краставици, зелен лук, репички.
В състава ѝ влизат още варени картофи, яйца, шунка, сух салам или сухо месо, както и квас. Освен с кефир, той може да бъде заменен с друга течност, като суроватка, бира, разреден оцет, разреден йогурт и други.
Въпреки че продуктите много наподобяват на руската салата, окрошката е много по-различна. Съставките ѝ се наситняват и се смесват с кваса. Вкусът и е различен и интересен.
Освен с изброените продукти, някои предпочитат да консумират окрошката с горчица и/или с млечна салата.
Тук може да откриете рецепта за окрошка с всички възможни подправки. Всичко, което се различава от традиционната рецепта, е по желание.
Руска окрошка
Необходими продукти: 1/2 краставица или 2-3 корнишончета, 4-6 репички, 2 стръка зелен лук, 5 стръкчета копър, 2 твърдосварени яйца, 2 варени картофа 150 г хамбургски салам или шунка, или варено или печено месо, 350 мл студен квас, кефир, или гъст айрян.
За подправяне: 1/2 ч.л. люта горчица, хрян или уасаби, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. олио, 2-3 с.л. квас или кефир, или айрян.
Начин на приготвяне: Краставичката, саламът, репичките, картофите, лукът и яйцето се нарязват на средни парчета. Съставките се смесват и се разпределят в чинии за сервиране. Отгоре се заливат с квас или друга течност по избор. Салатата се овкусява със сместа за подправяне.
Поднася се веднага, подправена със сметана (по избор).
Коментари