Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да запазим дълго свежи зеленчуците

Да запазим дълго свежи зеленчуците

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Да запазим дълго свежи зеленчуците

Зеленчуците са един от основните елементи на здравословното хранене. Всеки трябва да знае как да ги съхрани и оползотвори правилно.

Да запазите зеленчуци свежи, е доста трудно. Ежедневно част от закупените такива отиват в коша за боклук. По този начин губите както здравословни ползи, така и пари. За да не се стига до там, просто трябва да следвате няколко прости правила.

На първо място е покупката на зеленчуците. Не ги купувайте от големи хипермаркети, тъй като те най-вероятно са били там поне няколко дни. Докато стигнат в дома ви, вече на практика са негодни. Заложете на свежите органични предложения на пазара. Добре е да избирате здрави и ненаранени зеленчуци, които не са пакетирани, а са на бройка. Така сами ще прецените кои от тях ни харесват. Ако все пак не може да избирате, ето как да запазите възможно най-дълго свежестта на закупените зеленчуци:

Как да запазим доматите свежи

Доматите за разлика от всички останали се запазват свежи по-дълго извън хладилника. Поставени в хладилника, те отделят етилен, който води не само до тяхното разрушаване, но и до мухлясването и на другите зеленчуци в хладилника.

Как да запазим краставиците свежи

Съхраняват се в хладилника без найлонова торбичка, немити. Подобно на доматите, краставиците могат да се съхраняват и извън него, но температурите не бива да са високи. Така остават по-дълго свежи. Мият се непосредствено преди употреба.

Как да запазим марулите свежи

Да запазим дълго свежи зеленчуците

Когато закупите маруля, веднага след като се приберете, я измийте и я оставете да се отцеди от водата. Съхранява се в съд с похлупак до няколко дни.

Как да запазим морковите свежи

Свежите моркови се съхраняват в найлонова торбичка с дупки, за да дишат, поставена в отделението за зеленчуци в хладилника.

Как да запазим гъбите свежи

Да запазим дълго свежи зеленчуците

Гъбите се съхраняват в хладилника. За да останат свежи за по-дълго, не се мият предварително и не се прибират в найлонови пликове. Ако ги намокрите, те ще попият водата, а това ще доведе до преждевременно разваляне.

За да удължите живота на зеленчуците, винаги ги дръжте на различни места. Тези, които не е препоръчително да се държат в хладилника, най-добре се съхраняват на стайна температура, на сухо и проветриво място. Такива са доматите, картофите, лукът и краставиците.

Ако имате обратния проблем - зеленчук не е узрял достатъчно, за да форсирате процеса, го поставете в книжно пакетче, което не е затворено добре. За още по-бързи резултати поставете в него и добре узряла ябълка или банан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest