Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да запазим киселото зеле дълго време

Как да запазим киселото зеле дълго време

Как да запазим киселото зеле за по-дълго

Всяка зима в главата ни започват да изплуват и мисли и аромати на типично зимни ястия като кисело зеле със свинско, салати, вкусни сармички от кисело зеле, пълнени чушки с кисело зеле, кисело зеле с боб или пък баница с кисело зеле. Истинска вкусотия!

За да можете да си приготвите всички тези ястия през целия зимен период е важно да знаете как да съхраните киселото зеле за дълго време.

Ето няколко съвета, с които се надяваме да сме ви полезни когато започнете да се занимавате с подготовката по направата на кисело зеле, както и за последвалото запазване на киселото зеле.

При избирането на съд, в който ще съхранявате зелето е важно да вземете предвид факта, че не трябва за целта да използвате железни, медни или пък поцинковани метални съдове.

Добре, избрали сте подходящ съд, вероятно пластмасов бидон, дървено каче или пък буркани. Преди да поставите зелките в избрания от вас съд е задължително да премахнете кочана им, защото той се разваля най-бързо, ако решите да съхранявате киселото зеле дълго. В издълбания отвор на мястото на кочана поставете и малко сол с цел по-дълго съхранение на зеленчука.

За да са зелките по-здрави и неподатливи към капризите на времето, добавете към тях и корен от хрян.

Когато слагате зелето в бидони, качета, стъклени буркани или други съдове, е добре да знаете, че те трябва да бъдат поставени на температура от около 21- 23 градуса, стига да искате зелето да достигне до естествена ферментация. При температури под 15 градуса то ще ферментира много по-бавно, а при над 26 градуса може да омекне прекалено и да бъде неизползваемо.

Кисело зеле в бидон

Сигурно се досещате, че колкото и да искате да постигнете при зелето си естествена ферментация, това рядко е възможно. Трудно бихте могли да предвидите какво би било времето през следващите седмици, защото в повечето случаи зелето се държи на балкони и тераси. За щастие винаги можете да се доверите на модерните технологии за пресичане на зелето, както се казва. Пръв помощник в случая е натриевият бензоат, но има и други варианти. Важното е да не изтървете точния момент на пресичане!

Когато зелето е готово, то трябва задължително да бъде съхранявано на тъмно място, без никаква пряка слънчева светлина. При съхраняването на киселото зеле в мазе, това не е особен проблем, но ако го държите на балкона, то избирайте такова място, на което да не попадат слънчеви лъчи върху съда, в който го съхранявате!

Дори и да сте спазили стриктно всичко казано дотук е възможно да забележите, че зелките започват да омекват или пък че сте сложили повече зеле, отколкото можете да консумирате в близките дни или седмици. В подобни случаи е добре да помислите за дълготрайно съхраняване готовото кисело зеле, а именно - или да го затворите киселото зеле в буркани, които да стерилизирате, или да го замразите.

Кисело зеле в буркани

Подробни рецепти за кисело зеле в буркани можете да намерите на сайта ни, а по отношение на замразяването му няма нищо по-специфично, с изключение на това, че е добре да отцедите предварително зелките.

Зелевият сок, останал в съда, пресипете в шишета и замразете също. Не забравяйте, че той е чудесно средство срещу махмурлук, а по време на коледните и новогодишните пиршества, мнозина от нас се сблъскват с него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest