Свежите билки и подправки и техните изпълващи аромати са сред неповторимите вкусове на лятото. Всеки обича неподправения им мирис, смесен с този на зеленчуците в салатата, или апетитното им ухание в ястията. Когато е лято, е лесно да им се насладим, но ако решим да съхраним аромата им и за по-студените месеци, нещата стават малко по-сложни.
Но не и невъзможни.
Ето няколко съвета как да запазим подправките и билките и удоволствието от тях за по-дълго:
Номерът да ги съхраняваме в хладилника
Всеки се е сблъсквал с неприятната изненада да намери връзката си с пресни подправки увехнала и загубила аромата, въпреки че е била купена предишния ден. Кориандърът е пожълтял, босилекът е почти изсъхнал… Но това е логично, билките са крехки и имат нужда от вода, за да живеят, иначе изсъхват. За да запазят свежестта си и вкусът им да остане непроменен по-дълго време, има един много прост трик - достатъчно е да изплакнете връзката лук или магданоз и добре да ги завиете в мокра абсорбираща хартия. След това ги сложете в пластмасов плик или в херметическа кутия и ги поставете в отделението за зеленчуци в хладилника.
Ако оставите влажната хартия (трябва да я напоявате с по малко вода всеки ден), ще можете да съхраните билките си поне седмица.
Как да изсушим билките и подправките
Може и да не се сещаме често, но повечето от подправките могат да се използват и изсушени, защото и тогава запазват уханието си. Това е така, защото ароматизиращата им мощ става по-концентрирана, след като веднъж са изсушени. За да съхраним за поне една година мащерка, чубрица или риган, имаме две опции:
- традиционно сушене - веднъж изплакнали подправките, можете да ги съберете на букет, да ги завържете и да ги закачите с листата надолу на проветриво, за предпочитане тъмно и топло място. Билките ви трябва да се изсушат след две седмици. След това може да ги сложите в херметическа кутия или в буркан, на клончета или на листа;
- сушене във фурната - за да ги изсушите във фурната, разстелете подправките си върху тава и включете на ниска температура (40 до 50°), оставяйки вратичката на фурната полуоотворена. Ще разберете, че билки са изсушени, когато се късат между пръстите ви. За още по-бързо сушене, може да ги разстелете между два листа от абсорбираща хартия и да ги сложите в микровълновата печка на максимална скорост за 60 секунди. Ако и след това не са се изсушили, включете ги за още 30 секунди.
Съхранение на подправки и билки чрез замразяване
Най-добре е да замразите подправките и билките веднага след като са набрани, защото точно в този момент те са най-вкусни и полезни. Преди да ги замразите, ги измийте с бистра вода и след това ги подсушете с кърпа.
След това отделете листата на подправките, нарежете стръковете лук, защото ще ви е по-лесно да ги използвате после, и ги замразете в херметическа кутия или плик с цип.
Един ултра практичен трик: пликче за лед. Достатъчно е да напълните пликчетата с нарязаните на ситно подправки и да добавите малко вода - това ще направи ароматните ледчета готови за използване. Водата дори може да бъде заместена със зехтин, така ще е още по-вкусно.
Коментари