Всичко, което е нужно да знаете за приготвянето на перфектния пухкав ориз събрахме на едно място.
Оризът е един от тези продукти, които много лесно се приготвя, но още по-лесно може да се обърка. Понякога става гъст, а понякога се разкашква.
1. Необходимо е да знаете разликата между различните сортове ориз.
Има много разновидности ориз и е трудно да се запомнят, но е важно да разберете разликата между дългия и късозърнестия ориз. Късият ориз е много мек и лепкав, той е идеален за суши и други оризови ястия, които трябва да запазят формата си. Дългозърнестият ориз не се слепва но се разпада, затова е подходящ за салати и пилаф;
2. Общото кулинарно съотношение - 2 части вода към 1 част ориз, не работи за всички сортове ориз. Например, кафявият ориз, обикновено изисква повече вода, отколкото белият;
3. Винаги измивайте ориза преди готвене - това ще го направи по-малко лепкав. Отнася се по-малко за дългозърнестите сортове, но не е маловажно. Измиването премахва излишното нишесте от външната страна на ориза, което го прави лепкав. Оризът се мие дълго време в купа или в цедка под течаща вода;
4. Не разбърквайте ориза, докато се готви - освен ако не готвите ризото. Това ще направи ориза да стане на нишесте, гъст и лепкав – затова избягвайте бъркането;
5. При готвене използвайте тенджера с дебело дъно, за да предпазите ориза от изгаряне. Недостатък, че не трябва да се разбърква оризът, е, че може да загори. При употреба на тънък метален съд дъното бързо ще се нагорещи и ще го изгори, не се нагрява равномерно дъното в кръг;
6. Добавете малко мазнина към ориза, за да предотвратите слепването на отделните зърна. Добавете 1 с.л. растително масло към течността при готвене, тогава зърната ще бъдат красиви и идеално подходящи за салати;
7. Не бъдете мързеливи да запържите ориза, за да му предадете деликатен вкус. Просто нагрейте малко мазнина, добавете ориза и запържете, докато оризовите зърна станат златни и ароматни. След което се добавя вода и се вари, както обикновено. Ароматът няма да е твърде силно изразен, но ще е достатъчно, че ястието ще стане вкусно;
8. Не забравяйте да посолите ориза! Оризът е нещо като паста, съдържа нишесте и се нуждае от сол. Всеки път когато солите ориз, дали в началото, или в края (няма значение), това го прави по-вкусен.
9. В последния етап на готвене поставете чиста кухненска кърпа под капака на съда, за де абсорбира излишната влага и да предпазите ориза от твърде омекване. Идеята тук е, че кърпата ще улови излишната влага и ще предпази от допълнително напояване на ориза. Просто поставете кърпата под капака през последните няколко минути на готвене и се уверете, че не е в близост до пламъка;
10. Оставете ориза да си отдъхне за около 15 минути преди сервиране. Не изваждайте кърпата из под капака и оставете ориза да престои известно време след готвене. Това се отнася и при готвене в тава, завивате тавата веднага след готвене;
11. Кафявият ориз може да бъде приготвен като паста в кипяща вода, за да му предадете по-мека текстура. Готвенето на кафяв ориз не е лесно, често се превръща в слепен или преварен. Един от начините, за да избегнете това, е да го приготвите като паста. Просто го сипете във вряща вода и варите до готовност, след което прецедете и оставете да престои под капак за около 10 минути.
12. Но ако бързате, винаги можете да приготвите ориз в микровълнова печка. При липса на време за кулинарни изкушения можете бързо да приготвите малка купа с ориз в микровълновата печка. За да направите това, добавете ориза (измит) в купата, добавете малко вода и затворете капака. Варите ориза около 10 минути, след което оставете да почива за около 3 минути – това е всичко!
След като знаете как да приготвите вкусен ориз, препоръчваме ви да опитате някои от тези изпробвани рецепти с ориз:
- миди с ориз;
- ориз с гъби;
Коментари