Хладилните камери са верен другар в замразяването на сезонните плодове или зеленчуци.
Има си обаче няколко тънкости, които трябва да имате предвид, ако решите през лятото да се запасите с ягоди, череши или каквото ви хрумне за през зимата.
- Преди замразяване непременно разделете продуктите на части, които смятате, че са ви достатъчни за едно приготвяне.
- Това е нужно, тъй като никога не трябва да замразявате повторно това, което вече сте размразили.
- Към всеки пакет или найлонова торбичка прикрепяйте етикет с името и датата на замразяването. Препоръчително е продуктите да бъдат ползвани не по-късно от третия месец след тази дата.
- Ако ще замразявате плодове, изберете най-зрелите. Измийте ги непосредствено преди да ги пъхнете в найлоновия пакет.
- За зеленчуците е задължително да се бланшират преди замразяване. Рецептата е проста: 0.5 кг зеленчуци в 3 литра вряща вода плюс 2 ч.л. сол.
Коментари