Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Замразяване на чушки

Замразяване на чушки

редакция:
Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
много чушки

Червеният и жълтият цвят на пиперките всъщност е съвкупност от пигменти-антиоксиданти. Освен че ни пазят от старостта, те съдържат още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо.

Именно заради това тяхната редовна консумация е задължителна. Дори и през зимния период. Поради това всеки трябва да знае как да си направите замразени чушки, които да се съхраняват пресни и през студените месеци.

По принцип, здравите и сухи чушки се запазват в хладилника до една седмица. Увиете ли ги в нещампована хартия и ги наредите на два реда в щайги, те могат да престоят до два месеца в мазе, при температура 6-7 градуса.

Най-сигурния начин за съхранението и запазването на полезните вещества на пиперките обаче си остава замразяването във фризера. То е подходящо както при сладкия, така и при лютия пипер. Има няколко метода.

Пиперките се нарязват на ивици и се замразяват на поднос за около 30 минути във фризера. Нареждат се в пликове и плътно се притискат. Могат да се съхраняват в заредения шкаф до 6 месеца. Поставят се направо замразени във врящото ястие.

Целите зеленчуци се измиват. Семето им се изважда, отрязват им се върховете и се замразяват предварително също 30 минути на поднос. Пакетират и се оставят до 6 месеца във фризера.

Избират се добре узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват – по желание. Бланшират се 2 - 3 минути, в зависимост от големината. Това се прави, за да се запази цветът, вкусът и витамините в продуктите.

За целта са необходими дълбока цедка или метална кошничка и съд със 7 - 8 л вряща вода. Пиперките се слагат в цедката - не повече от 0.5 кг наведнъж, и се потапят във врящата вода, докато се покрият напълно.

Водата трябва да кипне повторно за около 1 минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Времето е от изключително значение. Когато приключите, извадете зеленчуците, потопете ги в студена вода и ги отцедете.

Чушките могат да се замразяват и печени. Изпичат се, белят се и се слагат в найлонови торбички. Единственото условие при замразяването, е начина на подреждане. Трябва да се наредят нагъсто, за да заемат по-малко място, тъй като обикновено ъглите на торбичките щръкват.

Съхранението на чушки в замразен вариант в домашни условия намалява чувствително витамините, но топлинната обработка не пречи на запазването на багрилните вещества, които са мощни антиоксиданти.

Виж също как се съхраняват печени чушки, как се консервират чушки за пълнене и как можеш да си изсушиш червени чушки за зимата.

А в сезона на туршиите опитай непременно нашите рецепти за мариновани чушки, пълнени камби или парени чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest