Печените чушки можете да сложите за зимата във фризер или ако предпочитате, в буркани. За замразяване на чушки във фризера всичко, което ви трябва са торбички, където да ги наредите. Ако предпочитате някакви кутии, също е добър вариант.
Изпичате чушките, след което ги оставяте да поизстинат. Нареждате ги небелени в подходящи пликове и слагате за около 4-5 часа в хладилник, за да се охладят и да не съберат много лед по-късно във фризера.
След това ги нареждате на минусова температура – по 10–15 броя в торбичка или по-малко – според вашите предпочитания. По-добре е да махнете дръжката и семената преди да ги сложите да се пекат, тъй като става по-лесно. Така замразени чушките могат да издържат доста време във фризера.
Разбира се, можете и да не премахвате семето и дръжките – ако ги печете в чушкопек, ще ви бъде по-лесно да ги вадите, ако имат дръжки. Освен това при повече желание бихте могли предварително да ги обелите – това ще ви улесни на зима, когато решите да ги готвите.
За по-лесно белене на чушките е необходимо, като извадите чушката, да я слагате в тенджера с капак или найлонов плик. След това ще обелите пиперките много бързо и лесно.
Ако нямате място за подобно нещо, можете да си сложите печените чушки и в буркани в избата. Изчистете чушките от дръжките и семената, изпечете ги и още горещи и небелени ги наредете в компотен буркан – плътно една върху друга.
Притискайте ги, за да не остава много въздух в буркана. Най-отгоре посолете и сложете 2 аспирина. Запечатайте с капачка и обърнете буркана с капачката надолу. Така стои, докато изстине – чушките си пускат собствен сос и не е необходимо да доливате течност.
След това приберете на хладно и тъмно място. Този вид консервиране на чушки ги съхранява много добре и след като отворите на зима един от бурканите, ще се убедите колко крехки и сякаш току-що изпечени са те.
Предлагаме ви една рецепта за туршия от печен пипер – в зимните периоди това си е готова, почти овкусена салата. Ще ви остане само да добавите малко лук и сол, ако е нужно. Ето я и рецептата:
Печен пипер – туршия
Необходими продукти: за 10 кг пипер – по 1 ч.ч захар, олио и оцет, черен пипер на зърна, чесън на вкус, магданоз по желание и ½ ч.ч сол
Начин на приготвяне: Измивате чушките, след което премахваме дръжките и семената. Изпичаме ги равномерно и ги затваряме в тенджерка, за да ги обелим по-лесно в последствие. Останалите продукти – олио, оцет, захар, сол се смесват в подходяща купа.
След като сме обелили пипера, потапяме всяка от чушките в сместа и нареждаме в буркан. След като сме наредили пипер, добавяме няколко скилидки чесън, магданоз и няколко зърна черен пипер. Туршията се стерилизира за около 8 минути, след като е завряла водата.
Можете да си съхранявате печения пипер в хладилник, но за около седмица. Ако чушките за обелени, оставете ги в мазнина (олио или зехтин) и ги дръжте в затворен съд.
Опитай и нашите рецепти за консервирани чушки за пълнене или тези печени чушки в буркани.
С печени чушки опитай непременно тези разядки с печени чушки.
Коментари