Чушките могат да се консервират по няколко начина в зависимост от това какво искате след това да приготвяте с тях. Можете да ги приберете във фризер, другият вариант е да ги консервирате в буркани и да ги оставите на хладно и тъмно място.
Ако искате да си направите консерва от чушки, които в последствие ще пълните, предварително трябва да бланширате пипера, за да омекне леко. Необходим ви е пипер около килограм, компотен буркан, 1 ч.л сол и 1 бр аспирин.
Завирате вода в тенджера – по възможност по-голяма. След като водата е завряла, започвате да слагате предварително измитите и почистени от вътрешността си пиперки във водата. Оставете чушките докато не променят цвета си.
След това ги извадете и наредете в компотения буркан. На всеки буркан се слага по 1 аспирин и 1 ч.л сол. След като ги наредите, долейте с гореща вода, ако е необходимо и запечатайте буркана.
Важно е да наредите чушките докато все още са горещи, а добавяне на вода може и да не е необходимо, защото самият пипер ще се отцеди в буркана. След като го запечатате с капачката, обърнете го с капачката надолу.
Ако желаете може да консервирате пипер за пълнене и със следната рецепта:
Смесвате равни количества олио и оцет и слагате по чаена лъжичка в изтърбушената чушка, обливате хубаво по вътрешността й, след което изсипвате обратно в купичката и продължавате със следващата чушка. Накрая ги нареждате в тава – идеята е да поувехнат, и ги оставяте така за една вечер. На следващия ден ги нареждате в буркани и доливате от сока, който са пуснали в тавата, запечатвате и варите около 15 минути.
Ако искате да правите печен пипер за салатка в буркан, можете да използвате горната рецепта за бланшираните чушки. Необходимо е да измиете и изчистите пипера, след като поизсъхне го изпечете равномерно.
Започнете да нареждате чушките, накрая добавете два аспирина. Запечатвате и обръщате надолу с капачките. Не е необходимо да ги белите предварително.
Коментари