Лютите чушки са приятно допълнение към ястията. Съществуват различни методи за тяхното консервиране. За консервиране на чорбаджийски чушки са необходими три килограма и половина чушки и сол.
В четири литра вода се добавя сол – около един килограм. Водата се кипва и след това се оставя да се охлади. В това време чушките се измиват и се отрязват дръжките им, а семките се изтърсват. Всяка чушка се пробива на няколко места с дебела игла.
Чушките се натъпкват плътно в чисти сухи буркани. Заливат се с изстиналата солена вода. Затварят се и се оставят за няколко часа. През това време чушките поемат част от водата и трябва да се долее още малко. Затварят се бурканите и се съхраняват на студено.
Малки люти чушлета се консервират, като предварително се измият, махнат се дръжките и семките и самите чушки леко се запържат в олио.
В това време се приготвя доматен сос, като доматите се пасират или настъргват на ситно ренде, а след това се задушават, за да се изпари половината обем. Прецеждат се и на всеки два литра доматен сос се добавят две супени лъжици сол и сто грама захар.
Чушките се нареждат в буркани, като всеки ред се залива с доматения сос. Бурканите се затварят и се стерилизират двадесет минути.
Друг начин за консервиране на чушки е с използването на много подправки – чесън, естрагон, черен пипер на зърна, листа от вишни, босилек, карамфил, канела, хрян.
За маринатата на всеки литър вода се добавят четири чаени лъжички сол и две супени лъжици захар. Във всеки буркан се добавя по една чаена лъжичка оцет.
Чушките се измиват, натъпкват се в попарени с вряла вода буркани и се добавят подправките. Чушлетата трябва да стигат само до там, където бурканът започва да се стеснява.
Маринатата се приготвя, като водата със захарта и солта се кипне. Чушките се заливат с горещата марината и се покриват. След като изстинат, се добавя оцетът, бурканите се затварят и се обръщат. След няколко часа се преместват на тъмно и сухо място.
Коментари