Лободата е широко разпространена по цялото земно кълбо. Тя се срещне както като диворастящо, така и като култивирано растение.
Лободата се използва както за предястия, така и за супи, ястия без или с месо, тестени изделия. Градинската лобода е цял склад на протеини. Може да се използва и пресен сок от растението. Тя се консумира прясна или консервирана.
Продуктите при консервиране са следните: листа от лобода и сол.
Почистваме и измиваме листата на лободата обилно с вода. Най-добре това става, като ги поставяме под течаща вода.
В съд поставяме вода и оставяме да заври, като прибавяме и сол.
Самите листа прибавяме към врящата подсолена вода за бланширане за секунди.
След като ги извадим, веднага охлаждаме в студена вода, а това се получава с помощта на гевгир. След това отцеждаме добре, изстискваме и нарязваме на едро.
Посоляваме, след което разбъркваме сместа.
Подготвяме си буркани и започваме да ги пълним, като внимаваме да не остане въздух - затова притискаме добре.
Стерилизираме за около 15 минути.
Изваждаме бурканите и обръщаме с капачките надолу. Оставяме да изстинат добре и след това прибираме.
Коментари