Заради голямото съдържание на витамин С, чушките се считат за един от най-полезните зеленчуци. Без значение дали са червени, зелени или жълти, през периода от юни до септември те присъстват неизменно на трапезата ни. Ако искате обаче това да продължава и през по-студените зимни месеци е добре да се научите как да бланширате чушките и да ги замразявате във фризера. Ето какъв е методът на бланширането им:
1. Чушките се изтърбушват и се изчистват много добре от семето. След това се измиват и се оставят да се отцеждат.
2. Бланширането на чушките означава те да се потопят за няколко минути във вряла вода. Целта не е да се сварят, а просто да омекнат.
3. По желание водата за бланширането на чушките може да е леко подсолена. Независимо каква е водата, бланширането не трябва да е по-дълго от 3 мин, а за препоръчване е да следите да е точно 2 мин. По този начин те ще запазят свеж цвета, текстурата и вкуса си, а и загубата на витамини ще е нищожна.
4. След като сте бланширали чушките, задължително ги залейте със студена вода, която като се стопли заменете с нова. Чушките се оставят да се отцеждат в гевгир, след като са съвсем студени.
5. Чушките обикновено се налага да бъдат бланширани, ако искате да ги замразявате във фризера, но много домакини приготвят и своите ястия само и единствено с бланширани чушки. Причината е, че по този начин те стават по-меки и по-лесни за пълнене. Дори и да ги приготвяте за непосредствена консумация, трябва да спазвате правилата на бланширането им, които са изброени дотук. След това можете да си приготвите пълнени чушки с ориз и кайма или със сирене и яйца или каквито желаете. Добре е обаче и те да са добре отцедени, за да можете да прецените колко течност да сложите на желаното от Вас ястие.
6. Ако бланширате чушките, за да ги замразявате, можете да изберете два начина на подход при замаразяването им. Единият е да ги напъхате една в друга с цел спестяване на място във фризера, а другият е да ги подреждате плътно една до друга. Независимо кой метод сте избрали е задължително когато затваряте пликчето с порцията чушки да изкарате от него въздуха. След това го сгъвате и го слагате в още едно пликче, за да се избегне притока на кислород.
7. След като сте пакетирали чушките е добре да надпишете по колко чушки има в пакетчето и за какво са предназначени.
Ако се чудите как да имате чушки по-надълго, опитайте и рецептите ни за консервирани чушки за пълнене, тези печени чушки в буркани или прочети тези съвети при консервирането на чушки в домашни условия.
Коментари