Дойдат ли есенните дни всички страстни почитатели на пълнените чушки се натъжават, защото не само птиците отлитат на юг за зимата, но и мечтите им да си хапват от любимата гозба често-често.
Затова мнозина се питат как да консервираме чушки за пълнене, така че дори и в най-лютите студове на трапезата ни да има от любимите постни пълнени чушки или пълнени чушки с ориз.
За щастие има различни начини за консервиране на чушки за пълнене, които са лесни за изпълнение и изпитани от времето.
Един от най-предпочитаните от домакините начини за консервиране на чушки за пълнене е чрез тяхното предварително бланширане.
Внимателно почистените от семките и дръжката чушки се бланшират за кратко във вряла вода, след което се редят плътно сухи буркани. Когато бурканът се напълни наполовина, се добавя 1 аспирин и след това се допълва.
Хубаво е да добавите на всеки буркан и по 1 ч.л. Сол. След това допълнете ако има нужда с гореща вода, затворете капачката и стерилизирайте около 5-6 минути.
При вторият начин на консервиране на чушки за зимата не се използва предварителна термична обработка - чушките се затварят в бурканите сурови.
Пригответе си смес от сол и захар в равни количества. Във всяка почистена чушка се слага по малко от солта и се натрива чушката отвътре и отвън. Зеленчукът се подрежда в тава с върховете нагоре и се оставя на стайна температура за 1 нощ, за да се отдели излишната вода и да се отцедят чушките.
След това подредете омекналите чушки една до друга плътно в буркана, добавете 2 аспирина, долейте от сока, който са пуснали при отцеждането и стерилизирайте за около 15 минути.
Опитайте и тази рецепта за чушки за пълнене в буркани за зимата или научете как да изсушите чушки, които също можете да използвате за пълнене.
Коментари