Gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим девесил?

Как да изсушим девесил?

AvocadoAvocado
Новак
11
Как да изсушим девесил?

Пресният девесил,наричан още лющян или селим се измива, подсушава се, оставяйки да се отцеди водата.

Всяко клонче се реди на вестник на разстояние едно от друго заедно с листата и се оставя да се изсъхне. Не е задължително да е на пряка слънчева светлина.

Според влажността на помещението, в което сушите девесила, като изсъхне напълно, се прибира в буркан или кутия с плътно затваряне.

В повечето случаи за кулинарни цели се откъсват само листата на сушения девесил - без стъблото. Използват се корените, листата и плода на растението.

Листата и семето са много ароматни и се ползват като подправка при приготвянето на готвени ястия. Коренът съдържа етерично масло.

Сушеният девесил се стрива само при използване в ястие, за да запазим аромата от сушенето.

Корените могат да се използват за чай след изсушаването, блендирани в чопър или накъсани. 1 супена лъжица девесил (стъбла или листа) се залива с 300 мл вряща вода.

Пие се 2 пъти дневно (неподсладен) по 150 мл и е изключително полезен при стомашни киселини, болезнено уриниране, камъни в бъбреците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати