Пресният девесил,наричан още лющян или селим се измива, подсушава се, оставяйки да се отцеди водата.
Всяко клонче се реди на вестник на разстояние едно от друго заедно с листата и се оставя да се изсъхне. Не е задължително да е на пряка слънчева светлина.
Според влажността на помещението, в което сушите девесила, като изсъхне напълно, се прибира в буркан или кутия с плътно затваряне.
В повечето случаи за кулинарни цели се откъсват само листата на сушения девесил - без стъблото. Използват се корените, листата и плода на растението.
Листата и семето са много ароматни и се ползват като подправка при приготвянето на готвени ястия. Коренът съдържа етерично масло.
Сушеният девесил се стрива само при използване в ястие, за да запазим аромата от сушенето.
Корените могат да се използват за чай след изсушаването, блендирани в чопър или накъсани. 1 супена лъжица девесил (стъбла или листа) се залива с 300 мл вряща вода.
Пие се 2 пъти дневно (неподсладен) по 150 мл и е изключително полезен при стомашни киселини, болезнено уриниране, камъни в бъбреците.
Коментари