Gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим девесил?

Как да изсушим девесил?

AvocadoAvocado
Новак
11
Как да изсушим девесил?
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.

Пресният девесил,наричан още лющян или селим се измива, подсушава се, оставяйки да се отцеди водата.

Всяко клонче се реди на вестник на разстояние едно от друго заедно с листата и се оставя да се изсъхне. Не е задължително да е на пряка слънчева светлина.

Според влажността на помещението, в което сушите девесила, като изсъхне напълно, се прибира в буркан или кутия с плътно затваряне.

В повечето случаи за кулинарни цели се откъсват само листата на сушения девесил - без стъблото. Използват се корените, листата и плода на растението.

Листата и семето са много ароматни и се ползват като подправка при приготвянето на готвени ястия. Коренът съдържа етерично масло.

Сушеният девесил се стрива само при използване в ястие, за да запазим аромата от сушенето.

Корените могат да се използват за чай след изсушаването, блендирани в чопър или накъсани. 1 супена лъжица девесил (стъбла или листа) се залива с 300 мл вряща вода.

Пие се 2 пъти дневно (неподсладен) по 150 мл и е изключително полезен при стомашни киселини, болезнено уриниране, камъни в бъбреците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен