Масловките са едни от най-известните гъби, които стават за ядене, което се дължи и на факта, че те нямат отровни двойници.
Тяхното месо е много крехко и меко, а на цвят е бледо-жълто. Ароматът му е плодов и е много вкусно. Тези гъби са част от семейството на манатарките, но нямат техния по-изразен аромат.
Ако обаче видите масловки, докато се разхождате в гората, не му мислете много и си наберете - нека да са възможно най-много. Казахме много, защото след като бъдат изчистени, от тях остава едва 1/3.
Трябва да бъдат изчистени веднага, след като бъдат набрани. Маха им се жилавата и слузеста кожа отгоре, а на гъбите, които са по-узрели, се маха и гъбестата част от долу.
Ако не искате да ги приготвяте веднага, можете да си ги изсушите.
След като почистите гъбите, ги нарежете на филийки, сложете ги в тава, в която сте поставили хартия за печене. Сушете ги между 3 и 4 часа в загрята фурна, чиито градуси са между 40 и 80. Вратата на фурната трябва да бъде леко открехната.
Когато искате да готвите ястия със сушени гъби, първо трябва да ги накиснете в топла вода, в която сте добавили и малко сол. По този начин, дори когато е зима и навън е студено, ще имате възможност да приготвите за вас и вашето семейство различни вкусни ястия с гъба масловка.
Може да изсушите гъбите и над гореща печка. След като вече са нарязани, просто ги нанижете на конец и ги поставете над фурната, а още по-добре ще е, ако имате печка на дърва.
Може да използвате и сушилня за зеленчуци за сушенето на масловките. Трябва да ги сложите в специални мрежи, които се поставят в сушилня с камера и се въртят на въртележка. Първо гъбите трябва да увехнат, като температурата трябва е от 37 до 50 градуса, а след това се увеличават до 60-80 градуса и накрая се сушат. Времето за сушене в такива сушилни е между 4 и 6 часа.
Вече знаете как можете да имате сушени гъби за дълго време и дори през зимата ще можете да се наслаждавате на вкуса на тези невероятно вкусни гъби. Надяваме се, че статията ни ви е била полезна и ще можете сами да си изсушите масловки в домашни условия.
Коментари