Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изсушим чесън?

Как да си изсушим чесън?

Как да изсушим чесъна за зимата

Всички сме чували за ползите от чесъна. Всички го ползваме в кулинарията. Ако отглеждате чесън и имате добра реколта, но не знаете как да го съхраните и за зимата- то тази статия е за вас. Ще ви разкажем как можете да съхраните чесън за зимата посредством неговото изсушаване.

Когато извадите чесъна от почвата, той трябва да се се разстеле на слой и така трябва да престои между 3 и 4 часа, за да изсъхне. Когато това време изтече, чесънът се прибира на място, където има добра вентилация и процесът на сушене трае между 5 и 10 дни.

Когато зелената част от чесъна е вече изсъхнала, тя трябва да бъде частично премахната, като трябва да се остави малко пънче, което е дълго около 5-6 см. След това главите трябва да се сложат в мрежи на не много голям слой и да се съхраняват на място, което е сухо и хладно.

- Ако искате да съхраните чесън за зимата на снопове или плитки, тогава не трябва да премахвате зелената част, защото те служат за закрепване на отделните глави чесън.

Как да сушим скилидки чесън?

Чесън за зимата

Както всеки един плод или зеленчук, който искате да изсушите, така и при чесъна първо има подготовка. Трябва да раздробите чесъна на отделни скилидки, като всяка една скилидка трябва да се обели от люспите. Ако скилидките чесън са много тънки или по тях има наранявания, то тогава те трябва да бъдат нарязани. А ето как:

- Настържете чесъна на едро ренде, защото ако го смелите, се отделя много сок, който ще попречи на чесъна да изсъхне добре;

- Може да нарежете чесъна на тънки филийки. Този метод на рязане е много подходящ, ако сте решили да сушите чесъна във фурната или ако имате електрическа сушилня;

- Можете да нарежете скилидките по дължина на половина. Този начин на рязане е идеален, ако сте решили да сушите чесъна на открито;

Още методи за сушене на чесън за зимата

1. Сушене на чесъна по естествен начин. След като сте нарязали чесъна на половина по дължина, трябва да го наредите на равна повърхност с нарязаната част нагоре. Така нареден, чесънът се оставя да се изсуши на място, където е сухо и се проветрява много добре. Много е важно, докато чесънът се суши, върху него да не пада пряка слънчева светлина. Когато се суши на сянка, в чесъна се запазват много повече хранителни вещества. Хубаво е от време на време, чесънът да се проверява дали е готов. По принцип, този начин на сушене на чесън отнема между 10 и 14 дни, това зависи колко е сухо и топло времето;

Как да изсушим скилидки чесън

2. Сушене на чесън във фурната. След като сте нарязали чесънът на филийки, той трябва да се нареди в тава, застлана с хартия за печене. Фурната трябва да бъде загрята на 50-60 градуса, след което се слага тавата с чесъна. Вратата на фурната трябва да е леко открехната, за да не се нагрее фурната прекалено, но и за осигуряване на чист въздух. След като минат 40 минути, след като процесът на сушене на чесънчето е започнал, извадете тавата и обърнете филийките чесън от другата страна. Оставя се да се охлади леко и се връща обратно във фурната. Времето, което отнема сушенето на чесъна във фурната, е между 3 и 6 часа. Това зависи колко дебело е нарязан чесъна;

3. Сушене на чесън в сушилня за плодове и зеленчуци. Скилидките чесън трябва да се подредят на тънък слой върху решетките на сушилнята. Времето, което отнема сушенето на чесън в сушилня е между 4 и 6 часа. Това много зависи колко са големи скилидките.

Изсушеният чесън през зимата може да ползвате за чеснова супа, чеснови хлебчета и разядки с чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен