Пълнени чушки с кайма и ориз
Необходими продукти: 1 кг измити и почистени от семето чушки, 500 г телешка кайма, 1 глава кромид лук, 1 голяма чаша измит и изсушен ориз, 3 с. л. олио, 3 с. л. брашно, черен пипер, червен пипер, сол, кимион и чубрица на вкус.
Начин на приготвяне: В нагорещен широк тиган изсипете олиото и запържете в него нарязания на ситно лук заедно с ориза. Добавете към тази смес каймата, като разбърквате непрекъснато. Долейте малко вода и щом набъбне леко оризът, свалете ястието от котлона.
Прибавете всички подправки и напълнете с готовата плънка чушките. Запушете краищата им с малко брашно, за да не изтича пълнежа, подредете ги в намазнена тава, долейте малко вода и ги оставете да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Постни пълнени чушки
Необходими продукти: 1 кг измити и почистени от семето чушки, 1 голяма чаша измит и изсушен ориз, 1 глава кромид лук, 250 г измити и нарязани на ситно гъби, 3 с. л. олио, 10- 15 маслини без костилка, сол, черен пипер и джоджен на вкус.
Начин на приготвяне: В тиган се изсипва мазнината и се запържва нарязаният на ситно лук заедно с ориза. Към тях се добавят гъбите и маслините и малко вода. Щом тя изври се слагат подправките и всичко се разбърква. С тази смес се пълнят чушките, подреждат се в намазнена тава, долива се малко вода и се оставят да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Сухи чушки с боб
Необходими продукти: 1 кг сухи чушки, които предварително са накиснати във вряла вода, отцедени и почистени от семето, 1 голям буркан с готов зрял боб, 1 ситно нарязан морков, 1 глава ситно нарязан лук, 5 с. л. олио, 2 с. л. брашно, 1 с. л. червен пипер, сол, джоджен и чубрица на вкус.
Начин на приготвяне: В сгорещеното олио се запържват лукът и морковът. След като омекнат се запържва набързо брашното с червения пипер, като се внимава да не загорят. Към тях се добавя изцеденият боб и всичко се разбърква докато се сгъсти. Ако е необходимо се долива малко вода. Добавят се всички подправки, разбърква се сместа и с нея се пълнят чушките. Слагат се в намазнена тава в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Пълнени чушки със сирене
Необходими продукти: 2 червени и 2 зелени изчистени от семето и измити чушки, 1- 2 чаши натрошено сирене, 1/2 скилидка чесън, няколко маслини без костилка, 1 с. л. майонеза, няколко стръка копър.
Начин на приготвяне: В купа се смесват сиренето, нарязаните на филийки маслини, нарязаният копър, скълцаният чесън и майонезата. Всичко се разбърква добре и с тази смес се пълнят чушките. Оставят се в хладилника за 2 часа, след което се режат на филийки и се поднасят в голяма чиния като студено предястие.
Пълнени чушки бюрек
Необходими продукти: 1 буркан обелени печени чушки, 3- 4 чаши направено предварително пюре, няколко стръка копър, олио за пържене, галета за овалване.
Начин на приготвяне: Чушките се оставят да се отцедят добре. Пълнят се с пюрето, към което сте прибавили ситно нарязаният копър, овалват се в брашното и се изпържват от двете страни в силно сгорещеното олио.
Коментари