Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на вкусния пълнеж за чушки

Тайната на вкусния пълнеж за чушки

DesislavaDesislava
Новак
217311
Пълнени чушки

Пълнените чушки са едно от многото традиционни български ястия, които обичаме безрезервно и си похапваме с удоволствие и коремна наслада. Едва ли има трапеза, на която те да не присъстват, особено на някои празници, като Бъдни вечер. Разбира се, и без повод пълнените чушки са редовно на масата на нашенеца. Според неофицилно проучване на gotvach.bg, пълнените чушки се харесват и на огромен процент от чужденците. За това ви предлагаме една подробна рецепта, в която можете спокойно да експериментирате с пълнежа.

Необходими продукти:

1 кг средни чушки, 250 гр ориз с дълги зърна, 250 гр мляно говеждо месо, птиче или др., 1 голяма глава лук, нарязана, 4 скилидки чесън, накълцан, 1 ч.л. кимион, 1 ч. л. червен пипер, 2 супени лъжици магданоз, сол и черен пипер, 2 супени лъжици босилек

За соса: 2 кутии ситно смлени домати, 4 скилидки чесън, накълцан, 1 глава лук, ситно нарязана, 2 супени лъжици босилек, половин чаена лъжичка лют червен пипер, 1 ч. л. захар, 4 супени лъжици зехтин

Прибори: две тенджери, дървена лъжица, лъжица, ръчен пасатор, дъска за рязане, нож

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Направете соса

Поставете едната тенджера на загрят котлон на средна топлина и добавете малко олио, след което добавете лука. Оставете лука да се задуши, като от време на време разбърквайте, докато почти стане прозрачен. След това добавете чесъна и оставете да покъкри за около минута. Добавете нарязаните домати, последвани от захарта, лютия пипер, подправете със сол и черен пипер. Оставете соса да се готви за 10 до 15 минути. След това добавете босилека и оставете да къкри за още една минута. Накрая с помощта на ръчен пасатор, пасирайте соса - трябва да има гъста консистенция. Отстранете от котлона.

Стъпка 2: Направете пълнежа

Загрейте тиган на висока температура. Изсипете мазнината, добавете мляното говеждо месо, като разбърквайте периодично. Когато говеждо месо е почти готово, добавете лука и оставете да се готви за още 2 до 3 минути. След това се добавя чесъна, последван от ориза, като след това разбъркайте всичко добре заедно и изключете котлона. Добавете кимион и червен пипер. Подправете със сол и накрая се добавете босилека и магданоза. Смесете добре.

Стъпка 3: Напълнете чушките

Пълнеж за чушки

Отрежете капачетата на чушките като се постарайте да ги запазите, за да можете след като ги напълните да ги покриете с тях. С помощта на лъжица напълнете всяка чушка с предварително направеният пълнеж, като оставите и малко място за 1-2 лъжички от соса. Повторете същото и с останалите чушки. Вземете всяка една чушка и добавете няколко супени лъжици доматен сос. След това го поставете в тенджерата със останалия сос. Накрая, захлупете чушките с изрязаните капачета.

Стъпка 4: Печене

Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете капака на тенджерата (тенджерата трябва да е с подходящ капак), сложете във фурната и оставете да се готви за около 1 час.

Стъпка 5: Сервирайте ястието

Когато чушките са омекнали, извадете тенджерата от фурната и махнете капака. С помощта на лъжица сипете от соса върху чиния за сервиране, сложете пълнените чушки отгоре и сервирайте.

Пълнежът за тези пълнени чушки може да бъде променен, за да се създадете едно безкрайно разнообразие от възможности за избор - следващия път можете да опитате пълнеж с морски дарове или вегетариански пълнеж от извара, яйца и сирене. Соса подхожда идеално какъвто и избор да направите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
43
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Мариела Христова
Едно от любимите ми ястия.
0
1
милко
милко
10.03.2015 10:48
Каймата е хубаво да не е само говежда а смес със свинска ,иначе става суха ,правилно по-долу се казва ,че чушките искат поне 3 средно големи глави лук ,ориза се запържва заедно с лука до остъкляне ,останалото е -тавата ,заливане със доматен сос и печене.
3
0
Теодора
Теодора
22.11.2014 17:01
За Бъдни вечер се готвят постни чушки а не с кайма.
1
0
лола
лола
26.06.2014 21:36
Готвя ли ориз ,винаги слагам повечко лук.А с кайма ,гьозум и домати на вкус,стават си супер чушките.
2
0
Тодорка Илиева
Наистина... Къде е скрита "тайната"...!!!!
5
2
Василия
Василия
05.11.2013 09:28
та и аз не разбрах тая тайна,някогашните бабини пълнени чушки бяха само с чубрица пък още помня вкусът им а съм на 62г
13
0
Тони
Тони
03.11.2013 17:35
Тайната на тези чушки изобщо не е тайна .Във всеки край на България се правят почти различно и повкус на човека.Аз искам да ви кажа ,че бабите ми а после и бащами ги готвеха прекрасно,а сега и аз и моята дъщеря,без да запържваме нищо и пак са много вкусни.Така,че тайната е във бкуса на хората.
7
0
жужа
жужа
31.10.2013 07:55
В последно време пишеге едни измишльотини, дали за гозби , дали здравни или въобще се замислям дали да не ви премахна, чи вече оттегчавате
7
0
Силвия
Силвия
16.10.2013 20:03
Съгласна съм със всички коментари по-долу
Първо 1 глава лук до никъде не стига - наистина колкото повече толкова по-добре защото пречи на плънката да се 'сбива'
Второ при толкова пържене на тая кайма става с извинение на 'пръндавици' както казва майка ми
Трето наистина лука се запържва най-напред, а каймата се слага последна
И накрая ... лук почти няма ама колко чесъъън ... айде нема нужда

Общо взето съдържанието не отговаря на заглавието - сори
10
0
румяна
румяна
16.10.2013 18:43
Баба ми ме е учила на това ястие още през миналия век. Последователност: лук и моркови се задушават (за минутка в олио, после с вода), добавя се чесъна, каймата с малко вода, ориза (докато стане стъклен), и червения пипер. "Гаси се" с доматен сос (настъргани/пасирани домати). И се изключва котлона. Нататък е същото. По-малко пържено и не по-малко вкусно!
4
0