Пълнените чушки са едно от многото традиционни български ястия, които обичаме безрезервно и си похапваме с удоволствие и коремна наслада. Едва ли има трапеза, на която те да не присъстват, особено на някои празници, като Бъдни вечер. Разбира се, и без повод пълнените чушки са редовно на масата на нашенеца. Според неофицилно проучване на gotvach.bg, пълнените чушки се харесват и на огромен процент от чужденците. За това ви предлагаме една подробна рецепта, в която можете спокойно да експериментирате с пълнежа.
Необходими продукти:
1 кг средни чушки, 250 гр ориз с дълги зърна, 250 гр мляно говеждо месо, птиче или др., 1 голяма глава лук, нарязана, 4 скилидки чесън, накълцан, 1 ч.л. кимион, 1 ч. л. червен пипер, 2 супени лъжици магданоз, сол и черен пипер, 2 супени лъжици босилек
За соса: 2 кутии ситно смлени домати, 4 скилидки чесън, накълцан, 1 глава лук, ситно нарязана, 2 супени лъжици босилек, половин чаена лъжичка лют червен пипер, 1 ч. л. захар, 4 супени лъжици зехтин
Прибори: две тенджери, дървена лъжица, лъжица, ръчен пасатор, дъска за рязане, нож
Начин на приготвяне
Стъпка 1: Направете соса
Поставете едната тенджера на загрят котлон на средна топлина и добавете малко олио, след което добавете лука. Оставете лука да се задуши, като от време на време разбърквайте, докато почти стане прозрачен. След това добавете чесъна и оставете да покъкри за около минута. Добавете нарязаните домати, последвани от захарта, лютия пипер, подправете със сол и черен пипер. Оставете соса да се готви за 10 до 15 минути. След това добавете босилека и оставете да къкри за още една минута. Накрая с помощта на ръчен пасатор, пасирайте соса - трябва да има гъста консистенция. Отстранете от котлона.
Стъпка 2: Направете пълнежа
Загрейте тиган на висока температура. Изсипете мазнината, добавете мляното говеждо месо, като разбърквайте периодично. Когато говеждо месо е почти готово, добавете лука и оставете да се готви за още 2 до 3 минути. След това се добавя чесъна, последван от ориза, като след това разбъркайте всичко добре заедно и изключете котлона. Добавете кимион и червен пипер. Подправете със сол и накрая се добавете босилека и магданоза. Смесете добре.
Стъпка 3: Напълнете чушките
Отрежете капачетата на чушките като се постарайте да ги запазите, за да можете след като ги напълните да ги покриете с тях. С помощта на лъжица напълнете всяка чушка с предварително направеният пълнеж, като оставите и малко място за 1-2 лъжички от соса. Повторете същото и с останалите чушки. Вземете всяка една чушка и добавете няколко супени лъжици доматен сос. След това го поставете в тенджерата със останалия сос. Накрая, захлупете чушките с изрязаните капачета.
Стъпка 4: Печене
Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете капака на тенджерата (тенджерата трябва да е с подходящ капак), сложете във фурната и оставете да се готви за около 1 час.
Стъпка 5: Сервирайте ястието
Когато чушките са омекнали, извадете тенджерата от фурната и махнете капака. С помощта на лъжица сипете от соса върху чиния за сервиране, сложете пълнените чушки отгоре и сервирайте.
Пълнежът за тези пълнени чушки може да бъде променен, за да се създадете едно безкрайно разнообразие от възможности за избор - следващия път можете да опитате пълнеж с морски дарове или вегетариански пълнеж от извара, яйца и сирене. Соса подхожда идеално какъвто и избор да направите.
Коментари
Първо 1 глава лук до никъде не стига - наистина колкото повече толкова по-добре защото пречи на плънката да се 'сбива'
Второ при толкова пържене на тая кайма става с извинение на 'пръндавици' както казва майка ми
Трето наистина лука се запържва най-напред, а каймата се слага последна
И накрая ... лук почти няма ама колко чесъъън ... айде нема нужда
Общо взето съдържанието не отговаря на заглавието - сори