Не си мислете, че кюфтетата се правят единствено от кайма. Ето пет интересни варианта на кюфтета, които определено ще разчупят представите Ви за кюфтета.
Кюфтета от зрял боб със сирене и извара
Необходими продукти: 750 г готов боб от консерва, 40 г извара, 15 г сирене, 3 с. л. галета, 1 яйце, 10 г масло, сол и джоджен на вкус
Начин на приготвяне: Консервираният боб се изважда и се оставя да се отцеди добре, след което се смесва в купа заедно с изварата, сиренето, яйцето и галета, колкото да попие течността. Всичко се разбърква, слагат се сол и джоджен на вкус и отново се разбърква. От тази смес се оформят кюфтета, овалват се в галета и се запържват в нагорещено олио или се изпичат на фурна в намазана с мазнина тава.
Кюфтета от прясно зеле
Необходими продукти: 250 г ситно нарязано прясно зеле, 30 мл прясно мляко, 15 г масло, 20 г грис, половин яйце, 10 мл олио, 10 г галета, сол и копър на вкус
Начин н априготвяне: Зелето се слага заедно с маслото и малко сол да се задушава, докато омекне. Ако е необходимо, се добавя малко вода. Към зелето постепенно се прибавя размитият с млякото грис, като се разбърква, за да не станат бучки, и след около 15 мин се добавя яйцето, копърът и ако е необходимо - още сол. След като сместа изстине, от нея се оформят кюфтета, които се овалват в галета и се изпържват от двете страни.
Кюфтета от сладка царевица
Необходими продукти: 1 консерва сладка царевица, 20 г масло, половин яйце, 30 г галета, 20 г олио, черен пипер, сол и копър на вкус
Начин на приготвяне: Царевицата се отцежда и към нея се добавя запържената в маслото галета, яйцето, копърът, черният пипер и солта. От тази смес се оформят кюфтета, овалват се в галета и се пържат в силно сгорещено олио.
Кюфтета от картофи и тиква
Необходими продукти: 200 г сварени и пасирани картофи, 100 г рендосана на дребно тиква, 10 г масло, половин яйце, 10 г брашно, 10 г галета, 10 мл, олио, сода на върха на ножа, канела и сол на вкус
Начин на приготвяне: Маслото се разбива заедно с яйцето, брашното и содата. Към тази смес се прибавя тиквата и пасираните картофи. Подправят се и се оформят кюфтета, които се овалват в брашното и се изпържват.
Кюфтета от леща
Необходими продукти: 150 г предварително сварена леща, 20 г брашно, малко настърган лук, половин яйце, галета за овалване, 20 мл олио, чубрица, джоджен, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Лещата се смесва с лука, прибавя се половината от яйцето, брашното и подправките и всичко се разбърква. Оформят се кюфтета, които се овалват в останалото яйце и галетата и се изпържват.
Опитай и другите ни предложения за зеленчукови кюфтета като тези разкошни кюфтета от тиквички или нашите вкусни картофени кюфтета.
Коментари