Ако сте вегетарианци или просто ви се иска да опитате соева кайма или кюфтенца, имайте предвид, че соята е много полезна и съдържа много полезни вещества, които има и в месото.
Можете да използвате готова соева кайма, а можете да си я направите и сами. За порция от петнадесет средни по големина кюфтета са необходими чаша и половина соя, 3 тънки филийки бял хляб, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 глава лук, половин китка магданоз, черен пипер, сол, червен пипер, подправки на вкус, галета, олио.
Накиснете соята за една нощ в студена вода. Сутринта измийте соята и я сварете за час и половина на бавен огън и след това я посолете. Охладете соята и я намачкайте, докато не заприлича на кайма.
Нарежете лука на ситно и го запържете. Накиснете в млякото филийките, на които сте махнали кората. В соевата кайма се добавя лукът, хлябът с млякото, нарязаният на ситно магданоз, солта, червеният и черният пипер, подправките.
Всичко се смесва и се оформят кюфтета. Всяко се овалва в галета и се пържи до златисто в сгорещена мазнина. Можете да опечете кюфтетата на фурна, като намажете тавата с мазнина и върху всяко кюфте поръсите няколко капки олио.
Кюфтетата се пекат четиридесет минути на 200 градуса, като се обръщат на другата страна, след като са се пекли двадесет минути.
Можете да приготвите соеви кюфтенца със зеленчуци. И за тази рецепта можете да използвате както готова соева кайма, така и домашно приготвена кайма от соя.
Необходими са 250 грама соева кайма, 1 голям картоф, 1 морков, 3 супени лъжици брашно, магданоз, сол, черен пипер и подправки на вкус, половин чаша прясно мляко.
Морковът и картофът се обелват и се настъргват, смесват се с прясното мляко и при нужда се добавя малко брашно за сгъстяване.
Оформят се кюфтета, поръсват се с брашно или по желание с галета и се пържат от всяка страна до златисто.
Виж как се приготвят соеви хапки или опитай нашите спагети със соева кайма.
Коментари