Полентата е вкусно италианско ястие, което се приготвя от царевично брашно. Полентата е традиционна храна в кухнята на италианците, много наподобява по-добре познатите ни мамалига и качамак.
Полентата е особено разпространена в северната част на Италия и е известна от далечния 16 век, когато царевицата е пренесена в Европа. В началото е била основна храна на бедните италиански селяни, но когато започват да я комбинират с други продукти, придобива голяма популярност и започва да се предлага и в луксозни ресторанти.
Полентата бива много различни видове, като най-популярната е тази, която се приготвя от царевичен грис, който се вари само 2-3 минути. Традиционната полента се прави, като се смесят царевично брашно и гореща вода, след което се бърка дълго време, или докато се сгъсти толкова, че лъжицата да стои права в нея. След това се слага на поднос, нарязва се и се сервира.
Много често, след като полентата се свари, тя се запича на фурна и към нея се добавят различни продукти – най-вече сирена и масло. Нарязва се на форми и се сервира със сол по избор. Всеки може да избере как да оформи полентата – на кръгчета, пръчици, квадрати и всякакви форми. Полентата може и да се пържи, като тогава става много приятна и хрупкава. Полентата се поднася както като основно ястие в комбинация с месо или зеленчуци, така и като гарнитура.
Разгледайте и нашите апетитни рецепти за полента.
Коментари