Варените скариди и лангусти са отлично предястие, присъстващо на почти всяка изискана трапеза. Лесно можем да си ги приготвим сами и да ги поднесем при всеки официален или обикновен повод. За да съхраним обаче техният натурален вкус и крехка текстура, трябва да се съобразим с някои особености, сами по себе си елементарни.
Самият процес варене на скаридите е просто нещо, но е безспорно, че всеки продукт се нуждае от своето различно време на приготвяне и подготовка. Така е и със скаридите.
Много зависи, на първо място, дали сме избрали замразени или пресни скариди. Винаги за предпочитане са пресните, но в случай, че не разполагате с такива, трябва да поставите замразените скариди в топла, не гореща вода, за 5 минути или просто да ги оставите да се отпуснат на стайна температура за 30 минути.
Подгответе си предварително голям съд със студена вода с кубчета лед и сол -80 г на 1 л. Течността трябва да е толкова, че когато изсипете скаридите, да ги покрива добре. Солта трябва да е разтворена максимално, макар това да е трудно поради ледената температура.
В зависимост от количеството, което ще варите, се слага обилно количество вода на силен огън - толкова, че да покрива 3-4 пръста морските дарове.
Във водата се разтваря сол- 35 г на литър течност - целта е да наподобява морската вода, тяхната естествена среда. Някои слагат повече сол, други по- малко, но за мен това е идеалната пропорция.
Щом водата заври, се пускат внимателно скаридите, за предпочитане не всички наведнъж, а по 3-4,за да не спада рязко температурата.
Варят се 2 минутки, а ако са големи -3-4 минути. Замразените имат нужда от около 5 минути плюс това време.
Изваждат се и се отцеждат много бързо и веднага се пускат в ледената баня, за да спре рязко процесът на готвене. Така ще запазят всички свои вкусови качества, ще останат крехки и нежни, а видът им ще е безупречен и брилянтен.
Изчаква се да изстинат напълно, което става бързо и веднага се отцеждат и оставят върху абсорбираща хартия.
Така приготвените скариди са готови за консумация и за почетно място на вашата трапеза.
Ако не се консумират веднага, съхранявайте ги в хладилник в херметически затворен съд, в който издържат до няколко дни, запазвайки своите качества, благодарение на солта.
Ако обичате скариди, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:
- или панирани скариди;
Коментари